Εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές τίμησαν τα θύματα του Ολοκαυτώματος, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο παρουσία εκπροσώπων εβραϊκών κοινοτήτων από ολόκληρη την Ευρώπη και άλλων αξιωματούχων. Χαρακτηρίζοντας το Ολοκαύτωμα ως «τη χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Ευρώπης», ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι είπε ότι «οι αναμνήσεις δεν είναι απλά αφορμές για εορτασμούς. Είναι η κρίσιμη διαδικασία που μας βοηθάει να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη».

Ο πρόεδρος του ΕΚ εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη συρρίκνωση του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης και την εμμονή για εγκλήματα κατά των Εβραίων. «Τα τρομερά λάθη του παρελθόντος, πρέπει να μας θυμίζουν ότι η Ευρώπη ήταν πάντα σε θέση να αντλήσει διδάγματα από την ιστορία και να δημιουργήσει ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια»,τόνισε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Μπεάτε Κλάρσφελντ, διερευνήτρια εγκλημάτων των Ναζί με τη βοήθεια της οποίας πολλοί από αυτούς βρέθηκαν να απολογούνται ενώπιον της δικαιοσύνης. Η κ. Κλάρσφελντ, μιλώντας για το μετασχηματισμό της Γερμανίας τα χρόνια που ακολούθησαν του Ολοκαυτώματος, χαρακτήρισε τη χώρα «ένα νέο έθνος, μια νέα χώρα, μια νέα ψυχή». Επίσης, προειδοποίησε για την επανεμφάνιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ως απάντηση στην προσφυγική κρίση που πλήττει σήμερα την Ευρώπη. «Ο καθένας μας θα πρέπει από εδώ και πέρα να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συμμετέχει στην σωστή πληροφόρηση των πολιτών», τόνισε.

Παρών ήταν και ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που σήμερα είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανοχή και τη Συμφιλίωση και ο Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Κονταλόφσκι, ο οποίος τιμήθηκε με μετάλλιο για το κινηματογραφικό του έργο ενάντια στον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία.