Το ΕΚ ζητά άμεσες δράσεις για την προστασία της Αρκτικής

Η ευκολότερη πρόσβαση στις απρόσιτες βόρειες περιοχές του πλανήτη, είναι μια ακόμα παρενέργεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη και πλέον είναι προφανές ότι ο διεθνής ανταγωνισμός για την πρόσβαση στην Αρκτική και τους φυσικούς της πόρους αυξάνεται. Τα μέλη των επιτροπών Περιβάλλοντος και Εξωτερικών του ΕΚ ζήτησαν στις 31 Ιανουαρίου, με κοινή έκθεση άμεσες δράσεις για να αποφευχθεί η στρατιωτικοποίηση της περιοχής αλλά και για να προστατευτεί το μοναδικό της οικοσύστημα από την κλιματική αλλαγή.

Στην έκθεση επισημαίνεται, ότι η αυξανόμενη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά τα τελευταία 50 χρόνια έχει αυξήσει τη θερμοκρασία της επιφάνειας στην Αρκτική κατά 2° περισσότερο από οπουδήποτε αλλού και η Αρκτική θάλασσα έχει μειωθεί κατά 13,4%, από το 1981. Η υπερθέρμανση σε αυτή την περιοχή μπορεί να επηρεάσει το οικοσύστημα σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας για παράδειγμα, την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Επιπλέον, υπογραμμίζει την ύπαρξη αυξανόμενου ανταγωνισμού στην Αρκτική, όπου μπορεί να βρίσκεται μέχρι και το 25% των φυσικών αποθεμάτων του πλανήτη σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Τα μέλη δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην «αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, την κατασκευή και την επαναλειτουργία βάσεων αλλά και τη δημιουργία ρωσικής περιφερειακής στρατιωτικής περιφέρειας στην Αρκτική», ενώ τόνισαν την ανάγκη να αποφευχθεί η στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής.

Τέλος, η έκθεση καλεί την ΕΕ να αναλάβει ισχυρότερο ρόλο στην αποτελεσματική εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων, όπως η συμφωνία του Παρισιού. «Στο μέλλον θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά το διεθνές δίκαιο και σε ό,τι αφορά την Αρκτική. Είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τις εντάσεις που θα υπάρξουν στην περιοχή εξαιτίας τους αυξανόμενου οικονομικού ενδιαφέροντος και του ανταγωνισμού», είπε ο ένας εκ των δύο εισηγητών της έκθεσης του ΕΚ  Ούρμας Παέτ (Φιλελεύθεροι, Εσθονία).

Επόμενα βήματα

Η έκθεση αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ τον Μάρτιο.