Βραβείο LUX 2017: οι φιναλίστ

Οι τρεις φιναλίστ για το φετινό Βραβείο κινηματογράφου LUX ανακοινώθηκαν και είναι οι: BMP (Beats per minute), Sámi blood και Western.

Οι 10 υποψήφιες ταινίες για το Βραβείο LUX ανακοινώθηκαν στις 25 Ιουλίου, στη Ρώμη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Οι τρεις φιναλίστ που διαγωνίζονται για το 11ο Κινηματογραφικό Βραβείο LUX είναι:

  • BPM (Beats per minute), του Robin Campillo (Γαλλία)
  • Sámi Blood, της Amanda Kernell (Σουηδία, Δανία, Νορβηγία)
  • Western, της Valeska Grisebach (Γερμανία, Βουλγαρία, Αυστρία)

Η ταινία BPM (Beats per minute), του Γάλλου σκηνοθέτη Robin Campillo μας παρουσιάζει την αλληλεγγύη, την αίσθηση του χιούμορ και την αποφασιστικότητα μιας ομάδας ακτιβιστών που αγωνίζονται για την καλύτερη πρόληψη, ενημέρωση και θεραπεία του AIDS, στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Το ταινία Sami Blood, σε σκηνοθεσία Amanda Kernell, αναφέρεται στην ιστορία ενός 14χρονου κοριτσιού Lapp που εγκαταλείπει την κοινότητά της γιατί ονειρεύεται μια διαφορετική ζωή, ωστόσο γρήγορα έρχεται αντιμέτωπη με πολλές δυσκολίες και με τον ρατσισμό.

Η ταινία Western της Valeska Grisebach, πραγματεύεται το ζήτημα της οικονομικής μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης σε μια ξένη κοινωνία, παρουσιάζοντας την ιστορία μιας ομάδας Γερμανών που εργάζονται σε εργοτάξιο για υδροηλεκτρικό σταθμό στη Βουλγαρία.

Οι τρείς φιναλίστ ταινίες θα κυκλοφορήσουν με υπότιτλους και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα προβληθούν κατά τη διάρκεια των Ημερών Κινηματογράφου LUX, από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο, σε περισσότερες από 50 πόλεις και 20 φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η νικήτρια ταινία για το 2016 θα ανακοινωθεί στις 15 Νοεμβρίου, κατά την ολομέλειά του ΕΚ στο Στρασβούργο, παρουσία των συντελεστών και των τριών ταινιών και θα προβληθεί και σε ειδική έκδοση για τα άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής.