Στην ταινία “Sami blood” το Βραβείο LUX 2017

«Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως αντιμετωπίζονται οι Σάμι», είπαν στη συνέντευξη Τύπου οι πρωταγωνίστριες της ταινίας.

Η ταινία “Sami blood” κέρδισε το φετινό κινηματογραφικό βραβείο LUX. Αμέσως μετά την απονομή, μιλήσαμε με την πρωταγωνίστρια που υποδύεται το θαρραλέο και αποφασισμένο κορίτσι Σάμι, που παλεύει με την προκατάληψη και τις διακρίσεις στην προσπάθειά της να γίνει δασκάλα.

Αν ήσουν ένα κορίτσι Σάμι, στη Βόρεια Σουηδία κατά τη δεκαετία του τριάντα, θα πήγαινες σε ειδικό σχολείο, αποκλειστικά για παιδιά της φυλής Σάμι και δεν θα είχες την ίδια εκπαίδευση όπως τα υπόλοιπα ξανθά κορίτσια της ηλικίας σου.

«Δεν θέλω να είμαι ένα ζώο στο κλουβί», εξηγεί η Elle Marja στην ταινία όταν αποφασίζει να φύγει από την οικογένειά της και αντί να καλλιεργήσει ταράνδους επιλέγει να παλέψει να σπουδάσει στην Ουψάλα και να γίνει δασκάλα. Εκεί έρχεται αντιμέτωπη με προκαταλήψεις και διακρίσεις σε βάρος της αλλά στο τέλος νικάει η αποφασιστικότητά της.

«Μόνο η ιδέα να αφήσω πίσω την αδερφή μου και την κοινότητα των Σάμι…. Εγώ δεν θα μπορούσα ποτέ να το κάνω αυτό. Ποτέ δεν θα μπορούσα να αφήσω πίσω τις παραδόσεις των Σάμι», είπε η πρωταγωνίστρια περιγράφοντας τις θυσίες που έπρεπε να κάνει κάποιος τότε για να καταφέρει να ενταχθεί στην κοινωνία.

Lene Cecilia Sparrok (Elle Marjaστην ταινία) και η αδερφή της, Mia Erika Sparrok (Njenna στην ταινία), παρευρέθηκαν στις 14 Νοεμβρίου,  στην τελετή απονομής του Βραβείου LUX 2017, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο ρόλος του κοινού

Μπορεί από σήμερα να γνωρίζουμε τον νικητή που επέλεξαν οι ευρωβουλευτές, ωστόσο μένει να μάθουμε και τον νικητή που θα επιλέξετε εσείς. Οι τρεις τελικές υποψήφιες ταινίες Sami Blood,  BPM (Beats per minute) και Western εξακολουθούν να προβάλλονται σε κινηματογράφους σε ολόκληρη την Ευρώπη.  Μπορείτε να ψηφίσετε για την αγαπημένη σας ταινία, συμμετέχοντας έτσι και σε κλήρωση με έπαθλο πρόσκληση στο φεστιβάλ κινηματογράφου Karlovy Vary στην Τσεχία. Ο νικητής της κλήρωσης θα ανακοινώσει επισήμως στο φεστιβάλ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του κοινού. Για να πάρετε μέρος, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα.