Η Βουλγαρία στο τιμόνι της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο

Κοινές πρωτοβουλίες και πρόοδο στα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, επιθυμούν από την προεδρία της χώρας του οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές.

Η Σόφια, έχει δηλώσει ήδη ότι θα επιδιώξει τη συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών σε ζητήματα όπως η ασφάλεια και η μετανάστευση, ότι θα εργαστεί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, για τη βελτίωση της συνοχής και της αλληλεγγύης σε συζητήσεις για το μέλλον του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού και της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής. Επίσης, θα επιδιώξει να βελτιώσει τις προοπτικές της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η χώρα θα πρέπει να επιδιώξει την εύρεση κοινών λύσεων σε προκλήσεις που ταλανίζουν την Ευρώπη. «Κατά την πρώτη προεδρία της Βουλγαρίας, η χώρα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει την ευρωπαϊκή ενότητα και να προωθήσει τη συνεργασία σε βασικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος», λέει ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Αντρέι Κοβάτσεφ.

Ο Σβετοσλάβ Μαλίνοφ (ΕΛΚ), επισημαίνει ότι οι προτεραιότητες της Βουλγαρίας έχουν ήδη συμφωνηθεί με τις χώρες που βρίσκονται στο τιμόνι της ΕΕ πριν και μετά από αυτήν (Εσθονία και Αυστρία) και ελπίζει ότι θα επιτύχουν «με μία ή δύο πολιτικές πρωτοβουλίες που δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν στην ευρωπαϊκή ατζέντα, εάν δεν βρισκόταν στο τιμόνι η Βουλγαρία».

Ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Σεργκέι Στάνισεφ, ζητάει να υπάρξει πρόοδος σε βασικές προτεραιότητες για του πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών ζητημάτων και προειδοποιεί ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, που τίθεται σε εφαρμογή από το 2021, δεν θα πρέπει να έχει μειωμένες δαπάνες για πολιτικές που έχουν στόχο τη μείωση των ανισοτήτων στον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων. Επίσης, τονίζει ότι «τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ώστε να υπάρξει πραγματική αλληλεγγύη».

«Η προεδρία της Βουλγαρίας θα πρέπει να δείξει υπεύθυνη στάση για τα πιο σημαντικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό, η προστασία των εξωτερικών συνόρων και οι μεγάλες ανισότητες στα εισοδήματα και στο τρόπο ζωής μεταξύ των πολιτών της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης», λέει ο ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών, Άνγκελ Τζαμπάσκι. «Πιστεύω ότι μπορούμε να εντάξουμε περισσότερες χώρες, που θα μπορούσαν να αντισταθούν στην πολιτική της δημιουργίας κεντρικής και περιφερειακής Ευρώπης», προσθέτει.

«Έχει επιτευχθεί συμφωνία στη Βουλγαρία για τις προτεραιότητες που θα θέσει κατά την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ», λέει η Χουσμένοβα Φιλίς από την πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων του ΕΚ . «Η Ευρώπη των συναινέσεων, η Ευρώπη του ανταγωνισμού, η Ευρώπη της συνοχής είναι θέματα που συναντούν την προσδοκία για κοινή διαχείριση των κοινών προκλήσεων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ΕΕ», λέει.