Απ’ το Βορρά μέχρι το Νότο: Λέουβαρντεν και Βαλέτα οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2018

Η πρωτεύουσα της ολλανδικής επαρχίας Φρισία και η πρωτεύουσα της Μάλτας με μακρά ιστορία, θα διοργανώσουν εκατοντάδες εκδηλώσεις τιμώντας τις παραδόσεις τους.

Βαλέτα

Στο πρόγραμμα Βαλέτα 2018, συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 140 έργα και 400 εκδηλώσεις. Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκονται και πολλά έργα υποδομής, όπως το Cluster Design που αναμένεται να μετατρέψει τον εγκαταλελειμμένο χώρο του Old Abattoir σε κόμβο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Μεταξύ των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν είναι το «The Valletta Pageant of the Seas», που αναμένεται να προσφέρει ένα φαντασμαγορικό θέαμα στο Grand Harbour, το Διεθνές Φεστιβάλ τζαζ μουσικής και η Notte Bianca.

«Είμαι περήφανος που η πρωτεύουσα της Μάλτας, η Βαλέτα, ανακηρύχθηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2018. Για εμένα αντιπροσωπεύει τόσα πολλά από την ευρωπαϊκή κληρονομιά, ταυτότητα και ιστορία. Επισκεφτείτε και εκτιμήστε την πρωτεύουσα της Μάλτας», λέει ο ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Francis Zammit Dimech (ΕΛΚ).

Λέουβαρντεν

Θέμα του προγράμματος της πόλης Λέουβαρντεν είναι η «ανοιχτή κοινωνία». Μέσα από τα 800 έργα, θα στοχεύουν να αναδείξουν την ανοιχτή κοινωνία στην Ολλανδία και την υπόλοιπη Ευρώπη, μέσα από την ευαισθησία, την περιέργεια για τις διαφορετικές ιδέες, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις.

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Jan Huitema (Φιλελεύθεροι), που ασχολείται ενεργά με την οικογενειακή φάρμα που έχει στην κατοχή της η οικογένειά του, στη Φρισία, λέει: «Γεννημένος στην Φρισία, η πόλη είναι και θα παραμείνει το σπίτι μου. Είμαι περήφανος για τη γη, το νερό, το χώρο και του πολύ σκληρά εργαζόμενους επιχειρηματίες. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δούμε πώς αυτή η χρονιά, θα καταφέρει να φέρει κοντά και να συνδυάσει την πόλη με την εξοχή. Επίσης, η Ευρώπη θα ανακαλύψει τη φιλοξενία του Λέουβάρντεν».