Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe DIRECT Καλαμάτας συμμετείχε στις εργασίες του Δικτύου των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «EUROPE DIRECT» που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Europe DIRECT Καλαμάτας (Πολιτιστικός Οργανισμός ”Οι Δρόμοι της Ελιάς”) μαζί με τα υπόλοιπα 18 νέα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης “Europe Direct”, που επέλεξε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ξεκίνησαν τη θητεία τους την 1η Ιανουαρίου 2013, ημερομηνία σημαντική καθώς την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε επίσης και το “Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών”!

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Καλαμάτας καθώς και όλα τα υπόλοιπα ανά την Ελλάδα καλούνται καθημερινά να είναι κοντά στους Έλληνες πολίτες και να απαντούν άμεσα σε ερωτήματα σχετικά με την ΕΕ και τις πολιτικές της. Τα Κέντρα είναι η “πρώτη πόρτα” που μπορεί να “χτυπήσει” κάθε πολίτης προκειμένου να βρει πληροφορίες για την ΕΕ. Προκειμένου να εγκαινιαστεί η νέα περίοδος 2013-2017, κατά την οποία τα Κέντρα θα συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη συνάντηση έγινε η γνωριμία των Υπευθύνων των Κέντρων με τα στελέχη της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αλλά και ενημερώθηκαν για το ρόλο, τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας των γραφείων Europe Direct.

Η έναρξη της συνάντησης εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013 στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, με ομιλίες των κκ. Πάνου Καρβούνη, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και του Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Ο λόγος δόθηκε και στους επικεφαλής των γραφείων Europe Direct που απεύθυναν χαιρετισμό και αναφέρθηκαν με σύντομες παρεμβάσεις στα προβλήματα που βιώνει σήμερα η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία γενικότερα και ζήτησαν την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ και γενικά την ανάγκη προώθησης προγραμμάτων για την μείωση της ανεργίας και την στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της συνάντησης απεύθυνε χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες η Επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη, αρμόδια για την Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία και απήντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων σχετικά με τις πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ και ζητήματα που έχουν προκύψει στην ελληνική κοινωνία ελέω της οικονομικής κρίσης.