Ευρωεκλογές 2014

Οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2014 θα δώσουν στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επηρεάσουν τη μελλοντική πολιτική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ζωή 500 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών, εκλέγοντας τους 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα εκπροσωπήσουν τα συμφέροντά τους για την επόμενη πενταετία.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα διεξαχθούν από τις 22 έως τις 25 Μαΐου 2014, αναλόγως την ημερομηνία που έχει καθορίσει το εκάστοτε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι έλληνες ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 25 Μαΐου για να εκλέξουν 21 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι Κύπριοι ψηφοφόροι θα αναδείξουν 6 μέλη του ΕΚ, επίσης στις 25 Μαΐου. Τα αποτελέσματα από το σύνολο των 28 κρατών μελών θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής 25 Μαΐου.

Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά! Εσύ αποφασίζεις ποιος κάνει κουμάντο!

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να βγει κατά το δυνατόν αλώβητη από την δίνη της οικονομικής κρίσης και οι ηγέτες της ΕΕ είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν την κατεύθυνση που θα λάβει στο μέλλον , αυτές είναι οι πιο σημαντικές ευρωπαϊκές εκλογές μέχρι σήμερα καθώς οι πολίτες με την ψήφο τους καθορίζουν την σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τώρα περισσότερη δύναμη από ποτέ για να επηρεάσει τις εξελίξεις στην Ευρώπη, καθώς είναι οι πρώτες εκλογές μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας του 2009, που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια σειρά σημαντικών νέων αρμοδιοτήτων.

Μια βασική αλλαγή που εισήγαγε η εν λόγω Συνθήκη είναι ότι το φθινόπωρο του 2014, όταν τα κράτη μέλη της ΕΕ θα διορίσουν τον/τη νέο/νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα διαδεχθεί τον José Manuel Barroso, θα πρέπει, για πρώτη φορά, να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το νέο Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει τον/την εν λόγω υποψήφιο/υποψήφια: ουσιαστικά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη, «εκλέγει» τον/την Πρόεδρο της Επιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι έχουν σαφή λόγο στην επιλογή του επικεφαλής της κυβέρνησης της ΕΕ.

Σε έναν πολυπολιτισμικό περιβάλλον δεν μπορούμε να μιλάμε για ταυτότητα με την στενή έννοια του παρελθόντος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η έννοια πολίτης δεν εμμένει πλέον στα σύνορα της χώρας μας αλλά περιλαμβάνει την έννοια του Ευρωπαίου πολίτη που απολαμβάνει όλα τα αγαθά της αλληλεγγύης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της πολιτικής συνεργασίας, που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να στείλουμε το δικό μας μήνυμα μέσα από την ψήφο μας.

Η ψήφος σας είναι ένας τρόπος δράσης αντίδρασης και επιρροής στα τεκταινόμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εσείς επιλέγετε ποια Ευρώπη θέλετε.