Η «Ημέρα της Ευρώπης» στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η «Ημέρα της Ευρώπης» , σε ανάμνηση της διακήρυξης του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν το 1950, με την οποία δρομολογήθηκε το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί μια πρωτόγνωρη ιστορικά και πολιτειακά οντότητα που γνώρισε την μακροβιότερη περίοδο ειρήνης στην ιστορία των λαών. Σέβεται την διαφορετικότητα και την πολυμορφία των κρατών μελών και παρέχει σε όλους τους Ευρωπαίους ανεκτίμητα οφέλη όπως σταθερότητα και ευημερία, προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των ανθρώπων.

Κάθε χρόνο, την 9η Μαΐου, «Ημέρα της Ευρώπης» γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που αποσκοπούν στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις δράσεις και τις πολιτικές της Ε.Ε.

Φέτος, επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, λίγες μέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό. Τα κατά τόπους γραφεία της ΕΕ στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο θα διοργανώσουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καλαμάτας, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης θα ενημερώνει τους πολίτες για ποικίλα θέματα της Ε.Ε. όπως τα δικαιώματα των πολιτών και οι προτεραιότητες της Ε.Ε. στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας (πεζόδρομος Μπενάκη Καφέ-Μυλόπετρα, από 9.00-22.00) και θα διανεμηθούν δωρεάν έντυπα της Υπηρεσίας Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλες τις ηλικίες.