Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας το… διαβατήριο της υγείας!

Επειδή οι ασθένειες και τα ατυχήµατα δεν σταµατούν στα… σύνορα, φρόντισε να πάρεις τα µέτρα σου για οποιοδήποτε απρόοπτο σου συµβεί στο εξωτερικό. Μάθε τα πάντα, λοιπόν, για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας και κάν’ την «όπλο» σου!

Η κάρτα εξασφαλίζει δημόσια υγειονομική περίθαλψη και ιατρική φροντίδα με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους ασφαλισμένους κατοίκους της χώρας που επισκέπτεστε. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση που χρειαστεί να λάβεις φροντίδα σε κάποια χώρα που ίσως υπάρχουν επιπλέον χρηματικές επιβαρύνσεις – π.χ. Γαλλία, Ολλανδία ή Ελβετία, στις οποίες εµπλέκονται και ιδιωτικοί παράγοντες στο εν λόγω σύστηµα – ανάλογα με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, η κάρτα μπορεί να μειώσει το κόστος ή ακόμη σε ορισμένες χώρες να εξασφαλίσει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη. Σε καλύπτει επίσης σε περιπτώσεις αιφνίδιας ασθένειας ή ατυχήµατος στη διάρκεια διακοπών, σπουδών στο εξωτερικό ή επαγγελµατικού ταξιδιού. Φροντίζει ακόµη για κάθε ιατρική αγωγή σε σχέση µε την εγκυµοσύνη, συµπεριλαµβανοµένου του τοκετού, καθώς µια έγκυος βρίσκεται προσωρινά σε άλλη χώρα.

Επίσης, σε περιπτώσεις χρόνιας ιατρικής πάθησης κατά τη διάρκεια σύντοµης επίσκεψης σε ξένο κράτος, ο ασθενής έχει το δικαίωµα σε κάθε απαραίτητη αγωγή. Ωστόσο, αν η κατάστασή του απαιτεί ειδική ιατρική παρακολούθηση κι εξειδικευµένες τεχνικές ή εξοπλισµό (π.χ. αιµοκάθαρση), ενδεχοµένως να πρέπει η παραµονή να οργανωθεί εκ των προτέρων, ώστε να εξασφαλιστεί ο εξοπλισµός ή η θεραπεία που θα χρειαστεί. Αυτό µπορεί να γίνει ενηµερώνοντας την τοπική ειδική ιατρική µονάδα του τόπου προορισµού, λίγο προτού γίνει η αναχώρηση από την πατρίδα.

Οι κάρτες, τις οποίες χορηγούν οι εθνικοί φορείς παροχής υγειονομικής ασφάλισης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Για να προετοιμαστείτε για το ταξίδι σας, η νέα εφαρμογή ΕΚΑΑ που διατίθεται σε 25 γλώσσες σάς περιμένει σε πολλά καταστήματα εφαρμογών

Περισσότερες πληροφορίες εδώ ή “κατέβασε” την εφαρμογή στο κινητό σου και μάθε τα δικαιώματα σου ανά χώρα.