Η Ελληνική Προεδρία – Απολογισμός

Η Ελλάδα ανέλαβε φέτος, με την έναρξη του 2014 και για τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πέμπτη φορά μετά την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1981.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συγκυρία, καθώς η Ελλάδα ανέλαβε τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω οικονομικής κρίσης που συνεπάγεται κρίση ιδεολογική και κοινωνική, καθώς τα επίπεδα ύφεσης και ανεργίας που επακολούθησαν, κλόνισαν την εμπιστοσύνη σημαντικού μέρους των Ευρωπαίων πολιτών στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κύριος στόχος της Προεδρίας ήταν η προώθηση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης και η εξασφάλιση σταθερότητας, αλληλεγγύης και συλλογικότητας μεταξύ των κρατών-μελών καθώς και η βαθμιαία οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, όπου όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτου ταυτότητας, εθνικότητας θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.

Βασικές προτεραιότητες για το πρώτο εξάμηνο του 2014 ήταν:

  • H επιστροφή σε βιώσιμα δημοσιονομικά μεγέθη με παράλληλη προώθηση πολιτικών τόνωσης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.
  • H εμβάθυνση της νέας αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής ρευστότητας και η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης.
  • H αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
  • H προώθηση των θαλάσσιων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, πρόκληση για την Ελληνική Προεδρία αποτελούσε και η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έλαβαν χώρα 22-25 Μάιου του 2014.

Με θετικό πρόσημο κλείνει η Ελληνική Προεδρία, καθώς επιτεύχθηκαν όλες οι προτεραιότητες, ενώ ξοδεύτηκε μόλις το 30% του συνολικού προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του εξαμήνου της πραγματοποιήθηκαν:
– 161 συναντήσεις εκ των οποίων 21 υπουργικές.
– 36 συνεδριάσεις του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο.

Φιλοξενήθηκαν πάνω από 12.000 μέλη αντιπροσωπειών στο Ζάππειο και πάνω από 3.000 δημοσιογράφοι, τεχνικοί και άνθρωποι της επικοινωνίας.

Η Ελλάδα ήταν η τρίτη χώρα που ανέλαβε την Προεδρία στα πλαίσια του 18μηνου προγράμματος της «τριάδας» Ιρλανδίας – Λιθουανίας – Ελλάδας.

Την σκυτάλη αναλαμβάνει από 1η Ιουλίου η Ιταλία.