Γάζα: Η Ειρήνη ηττήθηκε ο πόλεμος συνεχίζεται

Η κατάσταση στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες που ζουν εκεί και απαιτεί την άμεση προσοχή όλων μας, καθώς οι εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 600 Παλαιστίνιων, εκ των οποίων τουλάχιστον 147 ήταν παιδιά και 74 γυναίκες.

Από τις 7 Ιουλίου που το Ισραήλ ανακοίνωσε τη στρατιωτική επιχείρηση “Protective Edge”, η Γάζα έχει υποβληθεί σε εντατικό καθημερινό βομβαρδισμό από τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα, με πάνω από 2.100 αεροπορικές επιδρομές.

Εκατοντάδες σπίτια και άλλα πολιτικά κτίρια, όπως σχολεία, έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές στη Γάζα, και πάνω από 140.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί. Η τελευταία επίθεση έχει προκαλέσει περαιτέρω ζημία στο νερό και τις εγκαταστάσεις υγιεινής της Γάζας.

Καύσιμα και φάρμακα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί σε λίγες ώρες την ημέρα, πράγμα που δυσχεραίνει την κατάσταση στα απλά νοικοκυριά και τα νοσοκομεία, καθώς διακυβεύεται η ικανότητα να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα τους και να φροντίσουν τα πιο ευάλωτα άτομα και τους τραυματίες.

Το αιματοκύλισμα στην Γάζα πρέπει να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για άμεση παρέμβαση, καθώς η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων των Ισραηλινών προκαλεί την ένταση του μίσους και της εχθρότητας των δύο λαών και διαιωνίζει την κατάσταση πολέμου και κρίσης στην περιοχή.

Είναι επιτακτική ανάγκη το Ισραήλ, η Χαμάς και όλες οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να συμμορφωθούν αυστηρά με τις ισχύουσες προδιαγραφές του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο σεβασμός για το δικαίωμα στη ζωή των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, θα πρέπει να είναι η πρώτιστη ανάγκη. Η μη τήρηση αυτών των αρχών ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αμφότεροι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξίζουν κάτι καλύτερο από μια ζωή χρόνιας ανασφάλειας και επαναλαμβανόμενης κλιμάκωσης των εχθροπραξιών.