Άμεση κατάπαυση του πυρός σε Ισράηλ-Παλαιστίνη ζητά το ΕΚ και προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα καταδίκασαν τη νέα έξαρση βίας στη Γάζα και το Ισραήλ και κάλεσαν όλα τα μέρη να συμφωνήσουν άμεσα την κατάπαυση του πυρός. Η Ευρωπαία Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ζήτησε την προστασία τόσο των Παλαιστινίων και όσο και των Ισραηλινών άμαχων πληθυσμών και κάλεσε και τις δύο πλευρές να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να γίνεται διάκριση μεταξύ άμαχου και μαχόμενου πληθυσμού.

Συνεχίζεται, δε, η βοήθεια της ΕΕ στη Γάζα, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης, με σκοπό να ανταποκριθεί στις πιο επείγουσες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, της στέγασης, την υγεία και την επισκευή των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Το ΕΚ ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων και της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ κατά της Γάζας σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη 17/07.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών, Ελμαρ Μπροκ δήλωσε «Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα συνέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συμφωνήσουμε σε μια κοινή πολιτική για τα κρίσιμα ζητήματα».

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον και τα κράτη μέλη προσπαθούν να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που να θέτει άμεσα τέλος σε κάθε πράξη βίας που απειλεί ζωές αμάχων, τόνισε το ΕΚ, καλώντας τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να ξαναρχίσουν άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες.