Σλοβενία, Γαλλία, Πολωνία στην τελική ευθεία για το βραβείο LUX

Στην τελική ευθεία για το κινηματογραφικό βραβείο LUX 2014 του ΕΚ με τις 3 φιναλίστ να διεκδικούν την πρωτιά για την φετινή χρονιά. Οι υποψήφιες ταινίες είναι από τη Σλοβενία η “Razredni sovražnik“ (Ταξικός εχθρός), από τη Γαλλία η “Bande de filles” (Girlhood) και από την Πολωνία η “Ida”. Οι ταινίες θα προβληθούν υποτιτλισμένες σε όλα τα κράτη μέλη η δε νικήτρια θα επιλεγεί από τους ευρωβουλευτές και θα ανακοινωθεί στις 17 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο και θα κυκλοφορήσει με υπότιτλους και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ καθώς και σε ειδική έκδοση για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Φέτος, όπως και το 2013, οι θεατές μπορούν να διαλέξουν την αγαπημένη τους ταινία και ένας από αυτούς θα λάβει πρόσκληση για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου KarlovyVary.

Οι τρείς φιναλίστ είναι:

  • ClassEnemy (Razrednisovražnik) από τον RokBiček, Σλοβενία.
    Ταινία με θέμα τη σχέση μεταξύ των μαθητών και του νέου καθηγητή γερμανικών, σε μία πόλη της Σλοβενίας. Η τεράστια διαφορά στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη ζωή, δημιουργεί μεγάλες εντάσεις.
  • Girlhood (Bandedefilles), της CélineSciamma,Γαλλία.
    Η ιστορία ενός κοριτσιού που ξεκινάει μία νέα ζωή, αλλάζει το όνομα της, τον τρόπο που ντύνεται και σταματά το σχολείο προκειμένου να γίνει αποδεκτή σε μία ομάδα, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα απελευθερωθεί.
  • Ida, του Paweł Pawlikowski, Πολωνία – Δανία

Πρόκειται για την ιστορία ενός ορφανού κοριτσιού που μεγάλωσε σε μοναστήρι και πριν γίνει μοναχή ανακάλυψε ότι είναι εβραία. Μαζί με τον ξάδελφο της ξεκινούν ένα ταξίδι αναζητώντας πληροφορίες για την οικογένεια αλλά και για τον εαυτό της.

Οι τρεις ταινίες παρουσιάζουν ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. Η ανακοίνωση των τριών φιναλίστ έγινε στη Ρώμη, από την νεοεκλεγείσα πρόεδρο της επιτροπής Πολιτισμού του ΕΚ, κα Silvia Costa.