ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2014

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) θεσπίστηκαν επίσημα από τοΣυμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1994. Το σκεπτικό του προγράμματος συνοψίζεται στο σύνθημα “Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά”, δηλαδή στην αναζήτηση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίοι πολίτες μέσα από την προβολή των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η αναβίωση των μνημείων, η εξοικείωση των ντόπιων με τα μνημεία της περιοχής τους, η ενσωμάτωση των μνημείων στην κοινωνική ζωή της περιοχής , η δημιουργία δεσμών μεταξύ της τοπικής κοινότητας και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η Προώθηση των προσπαθειών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τέλος η κινητοποίηση και η συνεργασία μεταξύ των οργανισμών και των ατόμων για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ανοίγουν τις πόρτες τους μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, έντυπα, προβολές ταινιών, αναπαραστάσεις δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία με τρόπους πιο άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς.

Για την Ελλάδα ως χρόνος των ΕΗΠΚ ορίζεται το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Για φέτος, το 2014, οι ΕΗΠΚ ξεκινούν με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και συνεχίζονται το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου. Θέμα της φετινής χρονιάς είναι «ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ».

Αναζητείστε τις εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην περιοχή σας ή σε όποια χώρα από τις 50 που συμμετέχουν επιθυμείτε και μάθετε τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα με αφορμή τις ΕΗΠΚ. Στη Μεσσηνία:

 • Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (26/9)
  «Από την λύρα στον αυλό» εκπαιδευτική περιήγηση στο πλαίσιο της έκθεσης
  «Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας»
  ΛΗ΄ ΕΠΚΑ, τηλ. 27210-63100/26410
 • Αρχαιολογικός χώρος Ακοβίτικων Μεσσηνίας (26/9)
  «Τα πρόσωπα του Χρόνου στον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων»
  εκπαιδευτική περιήγηση για μαθητές Δημοτικού
  ΛΗ΄ ΕΠΚΑ, τηλ. 27210-63100/26410
 • Καρδαμύλη, Συγκρότημα Τρουπάκηδων-Μούρτζινων (26-28/9)
  «Άνθρωπος – Γη – Χρόνος» Έκθεση εποπτικού υλικού και προβολή video
  Ξενάγηση για σχολικές ομάδες (26/9)
  26η ΕΒΑ, τηλ. 27210-22534

http://pjp-eu.coe.int/en/web/ehd-jep/home
http://ec.europa.eu/culture/tools/actions/heritage-days_en.htm
http://www.yppo.gr/files/g_53244.pdf