112 Ο Προσωπικός σου ήρωας. Ο αριθμός που σώζει ζωές!

Η παιδική μας ηλικία, αναμφισβήτητα, βρίθει από θαυμασμό για ήρωες διαφορετικής αισθητικής και κουλτούρας, που επεμβαίνουν σαν από μηχανής θεοί, ξορκίζουν το κακό και σώζουν ανθρώπους από την προσωπική τραγική τους στιγμή.

Έκτοτε πολλά άλλαξαν, αλλά ο προσωπικός κίνδυνος από ένα πρόβλημα υγείας μέχρι πυρκαγιές ή φυσικές καταστροφές εξακολουθεί να απειλεί τις ζωές των ανθρώπων. Σήμερα όμως, η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας επιβάλλει και εξελιγμένους ήρωες, θέτοντας μάλιστα στον καθένα μας τη δυνατότητα να «κουβαλά» τον προσωπικό του ήρωα στη συσκευή του τηλεφώνου του.

Ο ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 είναι ο αριθμός ήρωας που σώζει ζωές. Από το 2000 λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχει δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, Πυροσβεστική, Αστυνομία) μέσω σταθερών και κινητών τηλεφώνων.

Οι τηλεφωνικές εταιρείες οφείλουν να διαβιβάζουν ατελώς για κάθε κλήση τις πληροφορίες για τη θέση του καλούντος στις αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ευθύς ως η κλήση ληφθεί από τις εν λόγω υπηρεσίες.

Στην Ελλάδα αρμόδια για το 112 είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Λειτουργεί αυτόνομο τηλεφωνικό κέντρο για να εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση τους πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα. Στις τηλεφωνικές κλήσεις απαντά αμέσως εξειδικευμένο προσωπικό με το οποίο είναι δυνατή η επικοινωνία σε μια από τις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακηρύξει την 11η Φεβρουαρίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112», καθώς ο αριθμός 112 σχηματίζεται από τη συγκεκριμένη ημερομηνία (11/2). Υπενθυμίζεται κάθε χρόνο, για να γίνει γνωστή η σπουδαιότητα αυτού του κοινού αριθμού στους ευρωπαίους πολίτες, που δείχνουν να αγνοούν την ύπαρξή του.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα απέσπασε το 2014 το Ευρωπαϊκό Βραβείο 112 για την καλύτερη εκπαιδευτική πρωτοβουλία σχετικά με το 112, τον πανευρωπαϊκό αριθμό επειγόντων και την διάδοση του.

Περισσότερες πληροφορίες:
112 – Digital Agenda for Europe
European emergency number association
112 European Foundation