Η «Ημέρα της Ευρώπης» στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας

Με την ευκαιρία της ‘Ημέρας της Ευρώπης’, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. άνοιξαν και φέτος τις πόρτες τους στο κοινό στο Στρασβούργο, στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο. Τα κατά τόπους γραφεία της Ε.Ε. στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο διοργάνωσαν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Ήταν μια ευρωπαϊκή γιορτή και όλα τα κράτη-μέλη γιόρτασαν την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καλαμάτας, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης έστησε υπαίθριο stand στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, δίπλα στο ιστορικό εκκλησάκι των Αγ. Αποστόλων, ενημέρωσε τους πολίτες για ποικίλα θέματα της Ε.Ε. και διένειμε έντυπα της Υπηρεσίας Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλες τις ηλικίες.

Υπενθυμίζεται ότι η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η ‘Ημέρα της Ευρώπης’, σε ανάμνηση της διακήρυξης του γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, με την οποία δρομολογήθηκε στις 9 Μαΐου 1950 το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Από τότε μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αποτελεί μια πρωτόγνωρη ιστορικά και πολιτειακά οντότητα που γνώρισε την μακροβιότερη περίοδο ειρήνης στην ιστορία των λαών. Σέβεται την διαφορετικότητα και την πολυμορφία των κρατών μελών και παρέχει σε όλους τους Ευρωπαίους σημαντικά οφέλη όπως σταθερότητα και ευημερία, προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των ανθρώπων.