ΠΟΥ: Οι Ευρωπαίοι παγκόσμιοι πρωταθλητές σε αλκοόλ και κάπνισμα

Μια νέα έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην κατανάλωση αλκοόλ και καπνού. Για πρώτη φορά, το προσδόκιμο ζωής της σημερινής γενιάς θα μπορούσε να είναι μικρότερο από ό, τι των γονιών της.

Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και καπνού, και ο αριθμός των υπέρβαρων ή παχύσαρκων στην περιοχή αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ για την υγεία στην Ευρώπη.

Το 2012, τα 53 ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΠΟΥ ενέκριναμ ένα πολιτικό πλαίσιο που ονομάζεται «Υγεία 2020». Ένα χρόνο αργότερα, οι χώρες αυτές θέσπισαν έξι στόχους για να χρησιμεύσουν ως δείκτες για την εφαρμογή της Υγείας 2020.

«Η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου Υγεία 2020 για τη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας», αναφέρει η έκθεση, αλλά εξακολουθεί να έχει τα «υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και χρήσης καπνού στον κόσμο», και είναι μόλις ένα βήμα πριν την Αμερική σχετικά με τα ποσοστά της παχυσαρκίας. Η έκθεση διαπίστωσε ότι «μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα για να μειωθούν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου».

Ανησυχητικά στατιστικά

Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο 11 λίτρα καθαρής αλκοόλης ανά άτομο ετησίως, και το 30% του πληθυσμού της περιοχής καπνίζει. 59% του πληθυσμού της Ευρώπης είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, και στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 62%.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης το μεγάλο χάσμα μεταξύ των χωρών της περιοχής με το υψηλότερο και χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Από τις 39 χώρες που μελετήθηκαν (συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης), το προσδόκιμο ζωής ποικίλλει 71-82 χρόνια, ένα χάσμα 11 χρόνων.

EurActiv Γαλλίας