Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας 2015

14 – 18 Οκτωβρίου 2015 · Καλαμάτα, Ελλάς

1st-Int-Choir-CompetitionΟ πρώτος Διεθνής Διαγωνισμός Χορωδιών INTERKULTUR που διεξήχθη στη Βουδαπέστη, το 1988, αποτέλεσε το ξεκίνημα μιας από τις μεγαλύτερες και πλέον επιτυχημένες σειρές πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ευρώπη. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η Σειρά Εκδηλώσεων INTERKULTUR έγινε διεθνώς γνωστή, μεταξύ των χορωδιών και των φίλων της χορωδιακής μουσικής ανά τον κόσμο, τόσο για τις υψηλές καλλιτεχνικές και οργανωτικές προδιαγραφές της, όσο και ως ιδέα. Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται από τον πολιτιστικό οργανισμό INTERKULTUR, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Γερμανία.
Η μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, επιτυχία της INTERKULTUR ήταν η εισαγωγή του αρχαίου Ολυμπιακού Ιδεώδους στη χορωδιακή κοινότητα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Χορωδιών που διεξήχθησαν το 2000, στο Λιντς της Αυστρίας, ήταν η απαρχή του Ολυμπιακού Χορωδιακού Κινήματος. Ακολούθησαν εκδηλώσεις στην πόλη Μπουσάν της Δημοκρατίας της Κορέας, το 2002, και στη Βρέμη της Γερμανίας, το 2004. Η επιτυχία συνεχίστηκε, υπό την επωνυμία «Παγκόσμιοι Αγώνες Χορωδιών», στις πόλεις: Σιαμέν Κίνας, το 2006, Γκρατς Αυστρίας, το 2008, Σαοσίνγκ Κίνας, το 2010 και Σινσινάτι ΗΠΑ, το 2012. Το 2014, οι Παγκόσμιοι Αγώνες Χορωδιών διεξήχθησαν στη Ρίγα της Λετονίας και αποτέλεσαν το μεγαλύτερο γεγονός
στην ιστορία της Ολυμπιάδας Χορωδιών, προσελκύοντας 27.000 συμμετέχοντες. Το 2016, οι Παγκόσμιοι Αγώνες Χορωδιών θα διεξαχθούν στην Ολυμπιακή πόλη Σότσι της Ρωσίας.
Ένα ακόμα ορόσημο στην ιστορία του πολιτιστικού οργανισμού INTERKULTUR υπήρξε η καθιέρωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Χορωδιών. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χορωδιών έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 2009, στην Επαρχία Κιόνγκναμ της Κορέας.
Ακολούθησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χορωδιών Νέων και Νέων Ενηλίκων, τον Ιούλιο του 2011, στην πόλη Γκρατς της Αυστρίας. Το Γκρατς φιλοξένησε, για μία ακόμα φορά, εκδηλώσεις INTERKULTUR τον Ιούλιο του 2013· πρόκειται για τους πρώτους «Ευρωπαϊκούς Αγώνες Χορωδιών» και το «Φεστιβάλ Πνευματικού Τραγουδιού». Οι δεύτεροι Ευρωπαϊκοί Αγώνες Χορωδιών διεξήχθησαν τον Ιούλιο 2015, στο Μαγδεβούργο της Γερμανίας, ενώ οι τρίτοι Ευρωπαϊκοί Αγώνες Χορωδιών θα λάβουν χώρα στη πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, το 2017, μαζί με το «2ο Γκραν Πρι των Εθνών».

Η Ιδέα
Η INTERKULTUR έχει γίνει σύμβολο μιας μοναδικής καλλιτεχνικής ιδέας, που συνίσταται σε μια νέα ερμηνεία της διοργάνωσης χορωδιακών φεστιβάλ. Συγκριτικά με τους παραδοσιακούς διαγωνισμούς χορωδιών επιλέκτων, στους οποίους προσκαλούνται μόνο διακεκριμένες διεθνώς χορωδίες, οι διαγωνισμοί του πολιτιστικού οργανισμού INTERKULTUR είναι ανοιχτοί σε όλες τις ερασιτεχνικές χορωδίες. Χορωδίες απ’ όλον τον κόσμο, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εμπειρία σε διεθνή φεστιβάλ και διεθνείς διαγωνισμούς, μπορούν να διαγωνιστούν σε κατηγορίες που αντιστοιχούν στα καλλιτεχνικά τους επιτεύγματα. Σε όλους τους διαγωνισμούς, η Καλλιτεχνική Επιτροπή δίνει έμφαση τόσο στην παρουσία υψηλότατου επιπέδου χορωδών, όσο και στην μεγαλύτερη δυνατή ποικιλομορφία χορωδιών. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο νέος αυτός τύπος διαγωνισμού αντιγράφτηκε από πολλούς οργανισμούς. Με την ιδέα να διοργανώνονται ανά διετία οι Παγκόσμιοι Αγώνες Χορωδιών, που στο παρελθόν ήταν γνωστοί ως «Ολυμπιακοί Αγώνες Χορωδιών», ο πολιτιστικός οργανισμός INTERKULTUR άνοιξε το δρόμο, δίνοντας νέα ώθηση και προοπτικές στο χορωδιακό κίνημα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το Σήμα Ποιότητας
Για περισσότερα από 20 χρόνια, το MUSICA MUNDI® είναι το αποκλειστικό σήμα ποιότητας για όλες τις διοργανώσεις του πολιτιστικού οργανισμού INTERKULTUR ανά τον κόσμο.
Το σύστημα αξιολόγησης στο οποίο βασίζονται όλοι οι διαγωνισμοί INTERKULTUR, από την πρώτη εκδήλωση στη Βουδαπέστη, το 1988, βελτιώνεται συνεχώς. Το σήμα MUSICA MUNDI® διασφαλίζει τη συγκρισιμότητα μεταξύ όλων των εκδηλώσεων και την ομαλή διοργάνωση, ενώ παράλληλα έχει θέσει προδιαγραφές στον χώρο της χορωδιακής μουσικής.

Οι Διαγωνισμοί
Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες που καλύπτουν όλους τους τύπους και τα επίπεδα χορωδιών, με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, με ή χωρίς υποχρεωτικά κομμάτια. Οι διαγωνισμοί παρέχουν καλές διαγωνιστικές συνθήκες, πολύτιμες καλλιτεχνικές επαφές, διάφορα εργαστήρια και σεμινάρια, καθώς και ευκαιρίες εξάσκησης με διεθνούς φήμης εκτελεστές. Περισσότεροι από 200 ειδικοί και κορυφαίοι διευθυντές χορωδιών απ’ όλον τον κόσμο εγγυώνται το υψηλότατο επίπεδο όλων των εκδηλώσεων του πολιτιστικού οργανισμού INTERKULTUR.

Σύστημα Αξιολόγησης
Η κριτική επιτροπή απονέμει Χάλκινες, Ασημένιες και Χρυσές Διακρίσεις, σε 10 επίπεδα, στους διαγωνισμούς του πολιτιστικού οργανισμού INTERKULTUR, καθώς και Χάλκινα, Ασημένια και Χρυσά Μετάλλια στους Παγκόσμιους Αγώνες Χορωδιών και τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Χορωδιών, σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης MUSICA MUNDI®.
Αναδεικνύεται ένας νικητής ή πρωταθλητής σε κάθε κατηγορία, και ειδικά βραβεία απονέμονται για εξαιρετικά επιτεύγματα. Σε ορισμένους διαγωνισμούς, υπάρχει επίσης ένα μεγάλο βραβείο που απονέμεται σε έναν από τους νικητές των επιμέρους κατηγοριών, και το οποίο καθορίζει το μεγάλο νικητή του διαγωνισμού.

Η Παιδαγωγική Ιδέα
Οι εκδηλώσεις της INTERKULTUR δεν είναι απλώς διαγωνισμοί και διεθνή χορωδιακά φεστιβάλ, αλλά παρέχουν και επαγγελματικές δεξιότητες. Στις χορωδίες παρέχονται διάφορες ευκαιρίες μάθησης. Στους γύρους αξιολόγησης, οι χορωδίες έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής και να λάβουν συμβουλές σχετικά με το τρέχον επίπεδό τους, εξειδικευμένες παιδαγωγικές και καλλιτεχνικές πληροφορίες, καθώς και προτάσεις σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας του επιλεγμένου κομματιού. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του πολιτιστικού οργανισμού INTERKULTUR, οι χορωδίες μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν εργαστήρια και σεμινάρια, παράλληλα με τη συμμετοχή στις Συναυλίες Φιλίας και Γιορτής, οι οποίες επιτρέπουν στις διεθνείς χορωδίες να συνεργαστούν με τις χορωδίες της διοργανώτριας πόλης.

Τόποι διεξαγωγής Φεστιβάλ και Διαγωνισμών
Μέχρι σήμερα, εκδηλώσεις INTERKULTUR έχουν διοργανωθεί στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ινδονησία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τη Μαλαισία, τη Μάλτα, τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κίνας, τη Δημοκρατία της Κορέας, την Ισπανία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ, το Βιετνάμ και τη Σερβία. Το 2015, η Ελλάδα θα συμπληρώσει ένα κενό στο χάρτη των εκδηλώσεων του πολιτιστικού οργανισμού INTERKULTUR.

Οι Συμμετέχοντες
Συνολικά, περισσότερες από 7.900 χορωδίες, με περίπου 352.000 εν ενεργεία χορωδούς, από 100 χώρες, έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα στους διαγωνισμούς INTERKULTUR.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ήταν παιδιά και νέοι μέχρι 25 ετών.

Μέσα Υποστήριξης
Σύμφωνα με το καταστατικό του, ο πολιτιστικός οργανισμός INTERKULTUR υποστηρίζει:
• Διεθνή φεστιβάλ μουσικής και διαγωνισμούς χορωδιών, που έχουν ως στόχο να φέρουν κοντά χορωδίες από διάφορα μέρη του κόσμου και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, καθώς και να συμβάλουν στις πολιτιστικές ανταλλαγές και την κατανόηση μεταξύ των εθνών
• Χορωδίες παιδιών και νέων από χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα
• Ερασιτεχνικές χορωδίες που επικεντρώνονται στην καλλιέργεια των νέων
• Νέους, ταλαντούχους διευθυντές χορωδίας, νέους μουσικούς και χορωδούς, μέσω υποτροφιών
• Ειδικές χορηγικές ευκαιρίες.

Ευρωπαϊκό Βραβείο για τον Πολιτισμό
Το 2006, ο πολιτιστικός οργανισμός INTERKULTUR έλαβε από τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Hans Dietrich Genscher, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμού, που απένειμε ο οργανισμός KulturForum Europa, για τη δράση της υπέρ της κατανόησης μεταξύ των λαών και της προαγωγής της ευρωπαϊκής σκέψης στο χώρο του πολιτισμού.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

1st-Int-Choir-Competition_program