Συμβούλιο της Ευρώπης: Ο ρατσισμός στην Αυστρία αυξάνεται επικίνδυνα

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανησυχεί για την άνοδο του ρατσισμού στην Αυστρία. Ορισμένα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, καθώς και μέσα μαζικής ενημέρωσης, καλλιεργούν μια σοβινιστική ρητορική.

Το ινστιτούτο που εδρεύει στο Στρασβούργο ανησυχεί για την αύξηση της νεοναζιστικής ιδεολογίας, της ρητορικής μίσους και εχθρότητας απέναντι στους μετανάστες στην Αυστρία. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Στρασβούργο την Τρίτη (13 Οκτωβρίου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) έκανε λόγο για κενά στο αυστριακό δίκαιο που πρέπει να κλείσουν, έτσι ώστε να προστατευθούν οι άνθρωποι από την φυλετική δυσφήμηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας αξιολογεί την κατάσταση και στις 47 ευρωπαϊκές χώρες κάθε 5 χρόνια.

Συνολικά, η «αντιπάθεια απέναντι στους μετανάστες» έχει «αυξηθεί σημαντικά» στην Αυστρία, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αυστριακή αστυνομία κατέγραψε μόνο το 2013, 1.900 περιπτώσεις νεοναζιστικής δραστηριότητας, σαφώς αυξημένες από τις 940 το προηγούμενο έτος και 338 το 2011. Ο αριθμός των ρατσιστικά υποκινούμενων εγκλημάτων έχει επίσης αυξηθεί, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, από 519 περιπτώσεις το 2012 σε 574 το 2013.

Εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι ΜΚΟ πιστεύουν ότι αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς πολλές επιθέσεις κατά μεταναστών και μειονοτήτων, όπως κατά των ομοφυλόφιλων, δεν καταγγέλλονται.

Η έκθεση επέπληξε επίσης ορισμένα τμήματα των μέσων ενημέρωσης τα οποία διαδίδουν «καθαρά ρατσιστικό περιεχόμενο» και ότι δεν εισακούουν τις συστάσεις του αυστριακού Συμβουλίου Τύπου. Ανέφερε τα παραδείγματα της Kronen Zeitung και Tiroler Tageszeitung, που κατηγόρησαν τους ξένους για ποινικά αδικήματα.

Η έκθεση προσθέτει ότι το μίσος ενισχύθηκε στην πορεία προς τις εκλογές. Η ECRI έκανε λόγο για φυλλάδια που προωθούσαν την ισλαμοφοβία και διανεμήθηκαν από το δεξιό Φιλελεύθερο Κόμμα και το κόμμα «παρακλάδι» του, το BZO (Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας και της Συμμαχίας για το Μέλλον της Αυστρίας, αντίστοιχα), κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών εκλογών του περασμένου έτους. Επίσης, τα μέλη του συντηρητικού κόμματος του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος έχουν κατά καιρούς «μπει στον πειρασμό να συμμετάσχουν στη ρητορική μίσους».

Σε πολλές περιπτώσεις, τα εγκλήματα αυτού του είδους έμεναν ατιμώρητα, ανέφερε η ECRI. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις της ρητορικής μίσους σε φόρουμ στο διαδίκτυο. Ξενοφοβικά σχόλια μάλιστα έχουν αφεθεί ανεξέλεγκτα για μέρες στις ιστοσελίδες του Προέδρου και διάφορα υπουργεία.

πηγή: www.euractiv.gr

*φωτογραφία  [Josef Kriegl/Wikimedia Commons]