Ψήφο στα 16 θα προτείνει το Κοινοβούλιο για τις επόμενες Ευρωεκλογές

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου της ΕΕ. Προτείνονται εννέα βήματα προκειμένου να γίνουν οι εκλογές της ΕΕ πιο ορατές και πιο «ευρωπαϊκές». Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρωπαϊκά υπερεθνικά ψηφοδέλτια τα οποία θα ήταν μια πραγματική επανάσταση, είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv ο Γερμανός ευρωβουλευτής Jo Leinen (Ευρωπαίοι σοσιαλιστές).

Δικαίωμα ψήφου από τα 16

«Οι ευρωεκλογές πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές και πιο ευρωπαϊκές», είπε ο Leinen, προσθέτοντας ότι στην πρόταση της Ευρωβουλής υπάρχουν μερικά νέα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Πιστεύουμε ότι η ηλικία ψήφου θα πρέπει να μειωθεί σε όλη την Ευρώπη στα 16, οι νέοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή ιδέα από μικρότερη ηλικία. Κατά τη γνώμη μας, οι 16χρονοι είναι αρκετά μεγάλοι για να εκφραστούν σε μια ψηφοφορία», είπε.

Υπογράμμισε, όμως, ότι η ηλικία ψήφου θα είναι σύσταση και όχι δεσμευτική υποχρέωση.

«Πρόκειται για μια δέσμη προτάσεων, δεσμευτικών και μη δεσμευτικών», διευκρίνισε.

Η δεύτερη καινοτομία θα είναι η απλοποίηση της διαδικασίας συμμετοχής στις Ευρωεκλογές.

«Διερευνούμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία», τόνισε.

«Γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι δεν ζουν στο σπίτι τους, έχουν μετακινηθεί για διάφορους λόγους, οπότε η ηλεκτρονική ψηφοφορία απλώς θα καταστήσει ευκολότερη την συμμετοχή τους στις εκλογές».

Ταυτόχρονα, είπε, και οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν σε τρίτες χώρες πρέπει να ψηφίζουν στις εκλογές.

«Αυτό δεν συμβαίνει στα περισσότερα κράτη μέλη. Πιστεύουμε ότι η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου θα ήταν επίσης μια καλή ιδέα».

Ελκυστικές ευρωεκλογές

Ο Leinen συνέχισε λέγοντας ότι βασικός στόχος είναι οι επόμενες Ευρωεκλογές να έχουν μεγαλύτερη προσβασιμότητα και να είναι «ελκυστικές».

«Κάνοντας ορατή την ευρωπαϊκή διάσταση και οικοδομώντας το ευρωπαϊκό δημοκρατικό στερέωμα είναι μέρος αυτού», είπε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι όπως και στις προηγούμενες εκλογές, η διαδικασία των ντιμπέιτ θα πρέπει να ενισχυθεί.

Ένας άλλος στόχος είναι να γίνουν οι εκλογές «πιο ευρωπαϊκές» και να αυξηθεί η προβολή των πολιτικών κομμάτων σε όλη την εκστρατεία.

«Μία από τις δεσμευτικές προτάσεις μας θα είναι στα ψηφοδέλτια, τα λογότυπα και το όνομα της ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας των εθνικών κομμάτων να να είναι σαφή και ορατά. Το ίδιο θα ισχύει και για την τηλεοπτική διαφήμιση και τα μηνύματα πολυμέσων. Τα εθνικά και ευρωπαϊκά κόμματα θα είναι πάντα ορατά – καθώς και μια ευρωπαϊκή σημαία δίπλα σε κάθε λογότυπο εθνικού κόμματος».

Εκτός πανευρωπαϊκές λίστες

Σχετικά με τις πανευρωπαϊκές λίστες, τόνισε ότι ήθελε να τις εντάξει στην έκθεση, αλλά όχι ως μέρος των δεσμεύσεων, διότι δεν θα περνούσε από το Κοινοβούλιο και σίγουρα όχι από το Συμβούλιο.

Οι πανευρωπαϊκές λίστες συνιστούν μια πρόταση που αφορά σε εκλόγιμες θέσεις στις Ευρωεκλογές όχι σε εθνικό, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα δηλαδή με τους υποψηφίους ευρωβουλευτές που θα εκλέγονται σε εθνικό επίπεδο, ένα συγκεκριμένο ποσοστό εδρών (η πρόταση ήταν 25%) θα αφορά υποψηφίους που θα εκλέγονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με πανευρωπαϊκή λίστα, π.χ. οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίσουν υπέρ ενός Έλληνα υποψηφίου που θα πρότεινε κάποιο ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα, όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

«Θα έθετε σε κίνδυνο την πρόοδο που έχουμε σημειώσει», είπε ο Leinen.

πηγή: www.euractiv.gr