Από τις 15 Ιουνίου 2017 καταργείται πλήρως το roaming στην ΕΕ

Οριστικό τέλος και με τη βούλα της Ευρωβουλής μπαίνει στις χρεώσεις περιαγωγής εντός της ΕΕ από τις 15 Ιουνίου του 2017.

Όλα τα τέλη περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων κειμένου και χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile internet) στο εξωτερικό εντός της ΕΕ θα απαγορευθούν από τις 15 Ιουνίου 2017.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια την Τρίτη, ορισμένοι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης της συμβιβαστικής συμφωνίας χωρίς τροπολογίες, ώστε να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ σύντομα. Το σχέδιο κειμένου συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, και έκλεισε τον Ιούνιο.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει τώρα να αναθεωρηθεί από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών BEREC προτού να εφαρμοστεί στα κράτη μέλη.

Τα τέλη περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας θα καταργηθούν εντελώς από τις 15 Ιουνίου του 2017. Από τις 30 Απριλίου 2016 οι επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν:

  • τα 0,05 ευρώ ανά λεπτό για φωνητικές κλήσεις
  • τα 0,02 ευρώ για μηνύματα κειμένου (SMS), και
  • τα 0,05 ευρώ ανά megabyte για χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου

«Το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής ήταν κάτι που περίμεναν όλοι εδώ και πολύ καιρό: οι απλοί άνθρωποι, οι νέες επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες και όλοι οι οργανισμοί» δήλωσε η εισηγήτρια Πιλάρ δε Καστίγιο (ΕΛΚ, Ισπανία), στη συζήτηση πριν από την ψηφοφορία.

«Χάρη στην παρούσα συμφωνία η Ευρώπη θα καταστεί η μόνη περιοχή στον κόσμο που θα διασφαλίζει νομικά την ανοιχτή πρόσβαση στο Διαδίκτυο και την ουδετερότητα του δικτύου. Η αρχή της ουδετερότητας του δικτύου θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλα τα 28 κράτη-μέλη. Θα διασφαλίσει επίσης ότι δεν θα έχουμε διαδίκτυο δύο ταχυτήτων» προσέθεσε η εισηγήτρια.

πηγή: www.euractiv.gr