Στενή διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των χωρών με το δίκτυο EURES

Το EURES είναι ένα δίκτυο ευρωπαϊκής κλίμακας με επαφές και εκτός των συνόρων της Ευρώπης.

Οι σύμβουλοι πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις και συχνά συνεργάζονται στενά, ώστε να είναι σε θέση να αντιστοιχίζουν τα άτομα που αναζητούν εργασία με τους κατάλληλους υπεύθυνους προσλήψεων. Δύο μέλη του δικτύου EURES από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία εξηγούν πώς λειτουργεί αυτό στην πράξη και γιατί είναι σημαντικό.

Σύμβουλοι EURES και από τις δύο πλευρές των συνόρων συνεργάζονται στενά σε τακτική βάση, για λογαριασμό ατόμων που αναζητούν εργασία και υπεύθυνων προσλήψεων. Η συνεργασία αυτή τους βοηθά να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων, είτε πρόκειται για άτομα που αναζητούν εργασία είτε για υπεύθυνους προσλήψεων που αναζητούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Η Judit Balogh, σύμβουλος EURES στην Ουγγαρία, θυμάται μία περίπτωση που η στενή επικοινωνία ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Την άνοιξη του 2013, μια αυστριακή εταιρεία διεθνών μεταφορών ζήτησε από το EURES Ουγγαρίας βοήθεια για την πρόσληψη επιπλέον εργατικού δυναμικού. «Οι εγκαταστάσεις τους βρίσκονταν στην Ουγγαρία και έτσι μας προσέγγισαν όταν χρειάστηκαν μεγάλο αριθμό οδηγών που να μιλούν τη ρουμανική γλώσσα για την πραγματοποίηση διεθνών παραδόσεων».

Η Judit επικοινώνησε με τους Ρουμάνους συναδέλφους της, οι οποίοι δημοσίευσαν 75 κενές θέσεις εργασίας και έστειλαν περίπου 200 βιογραφικά σημειώματα στο δίκτυο της Ουγγαρίας. Προσλήφθηκαν περίπου 67 οδηγοί.

«Η στενή επικοινωνία μας με συναδέλφους από τη Ρουμανία συνέβαλε ώστε όλη η διαδικασία να διεξαχθεί ταχύτερα και ομαλότερα», λέει η Judit.

Η Camelia Mihalcea, διευθύντρια του δικτύου EURES στη Ρουμανία, συμφωνεί: «Συνεργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια και η σχέση που έχουμε αναπτύξει μας βοηθά να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην εξυπηρέτηση τόσο των ατόμων που αναζητούν εργασία όσο και των εργοδοτών».

Καλύτερη εικόνα της τοπικής αγοράς εργασίας σημαίνει μεγαλύτερο εύρος επιλογών σε θέσεις και υποψηφίους.

Οι πελάτες που χρησιμοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης και των δύο χωρών έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται από εμπειρογνώμονες με γνώση της αγοράς εργασίας της κάθε χώρας. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες και μεγαλύτερο εύρος δυνατοτήτων λειτουργώντας ως ομάδα», λέει η Camelia.

Υπάρχουν οκτώ σύμβουλοι από τη Ρουμανία με τους οποίους έχουμε άμεση συνεργασία.

«Μετά από τόσα χρόνια, είναι εμφανές ότι η συνεργασία αυτή είναι πραγματικά αποτελεσματική. Πάντα αισθανόμασταν ότι υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη και πιστεύουμε ότι η ομάδα της Ουγγαρίας είναι ένας πραγματικά έμπιστος συνεργάτης», εξηγεί η Camelia.

Το συνεργαζόμενο προσωπικό πραγματοποιεί δύο συναντήσεις τον χρόνο, μία σε κάθε χώρα. Φέτος η συνεργασία ήταν ακόμη στενότερη με την πραγματοποίηση μιας ευρωπαϊκής διαδικτυακής ημερίδας εργασίας στη Βουδαπέστη (Job Day Budapest 2015). Η ομάδα της Ουγγαρίας υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά την ομάδα του EURES Ρουμανίας, η οποία παρείχε πολύτιμες συμβουλές στους συμμετέχοντες.

Επομένως, αν σκέφτεστε να αναζητήσετε εργασία σε μια άλλη χώρα της ΕΕ, μην ξεχνάτε ότι ο πλησιέστερος σύμβουλος EURES συνεργάζεται με ομάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη που μπορούν να διευκολύνουν την αναζήτησή σας.

Πηγή: www.epixeiro.gr – EURES