Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: Η επίθεση στο Παρίσι “επίθεση σε όλη την Ευρώπη”

Έκκληση για ενότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, εξέφρασαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες σήμερα (16 Νοεμβρίου).

Η επικεφαλής της Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για «επίθεση σε μία μόνο χώρα», αλλά «μια επίθεση στην Ευρώπη…μια επίθεση στον πολιτισμό».

Κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να «ενώσουν τις δυνάμεις τους, να ανταλλάξουν πληροφορίες, να μοιραστούν μια κοινή πολιτική ατζέντα και να ενώσουν τις διπλωματικές, οικονομικές και μερικές φορές και στρατιωτικές προσπάθειες» προκειμένου να καταπολεμηθεί η απειλή του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αρλέμ Ντεσίρ, δήλωσε ότι ενώ η Γαλλία μπήκε στο στόχαστρο, «ολόκληρη η Ευρώπη έχει επηρεαστεί».

«Μαζί δεχθήκαμε την επίθεση, θα απαντήσουμε μαζί και μαζί θα νικήσουμε την τρομοκρατία και τον τρομοκρατικό στρατό του Ισλαμικού Κράτους», είπε.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να αντιμετωπιστούν τα θέματα ασφάλειας που έθεσαν οι επιθέσεις του Παρισιού.

Ομπάμα: Λάθος η χερσαία επέμβαση

Στο μεταξύ, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είπε μετά τη λήξη των εργασιών του G20 στην Τουρκία ότι η αποστολή χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία θα ήταν μια «λάθος» επιλογή, η οποία δεν θα μπορούσε να ξεριζώσει πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος.

Τόνισε πως μολονότι θα ήταν εύκολο να σταλούν αμερικανικά στρατεύματα ώστε να απομακρυνθούν οι τζιχαντιστές από τα προπύργιά τους στη Μοσούλη, τη Ράκα ή στο Ραμάντι, τα αποτελέσματα θα είναι «προσωρινά» εάν δεν υπάρχει ένας τοπικός πληθυσμός που θα μπορεί να αντισταθεί στην πίεση των εξτρεμιστών.

Σημείωσε πως τέτοιου είδους στρατηγικές δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθούν καθώς θα ήταν αποτελεσματικές μόνο αν οδηγούσαν στην «μόνιμη κατοχή» αυτών των χωρών, και διερωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν γίνονταν επιθέσεις που θα είχαν ρίζες έξω από τη Συρία, όπως η Υεμένη, ή η Λιβύη.

Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πως η σωστή επιλογή είναι να κλιμακωθεί η στρατηγική που έχει ήδη επιλεγεί, με αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών, υποστήριξη μετριοπαθών τοπικών δυνάμεων και ανάπτυξη αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, σε υποστηρικτικό ρόλο.

Επισήμανε δε πως με τη νυν στρατηγική έχει ήδη συγκρατηθεί η εδαφική επέκταση του Ισλαμικού Κράτους και έχουν περιοριστεί οι περιοχές που έχει υπό τον έλεγχό του.

EurActiv.gr/Skai.gr/Γαλλικό Πρακτορείο