Ομόφωνο «ναι» από την ΕΕ στο αίτημα της Γαλλίας για στρατιωτική βοήθεια

Ομόφωνη στήριξη στο αίτημα της Γαλλίας για στρατιωτική βοήθεια, μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, έδωσαν οι υπουργοί Άμυνας των 27 εταίρων, όπως δήλωσε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τις φωνές όλων των κρατών-μελών, εξέφρασε τη δυνατότερη, πλήρη στήριξη και ετοιμότητά της να δώσει τη βοήθεια που χρειάζεται», δήλωσε στις Βρυξέλλες η κ. Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με τον γάλλο ΥΕΘΑ, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Η κ. Μογκερίνι συμπλήρωσε πως μέσα στις επόμενες «ώρες και μέρες» η γαλλική κυβέρνηση θα έρθει σε επαφή με τους εταίρους της ώστε να εξηγήσει συγκεκριμένα τη βοήθεια που χρειάζεται από κάθε έναν.

Νωρίτερα, ο γάλλος υπουργός Άμυνας  δήλωσε πως οι εταίροι μπορούν να βοηθήσουν είτε συμμετέχοντας στις γαλλικές επιχειρήσεις στη Συρία ή το Ιράκ, είτε επωμιζόμενες μέρος του βάρους που σηκώνουν οι γαλλικές δυνάμεις σε άλλες επιχειρήσεις.

Αυτή τη στιγμή, μεταξύ άλλων, η Γαλλία διαθέτει δυνάμεις στο Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όμως προσαρμόζει τις τοποθετήσεις της ώστε να εστιάσει στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που σημαίνει πως τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν να στείλουν άνδρες ώστε να υποστηρίζουν τα γαλλικά στρατεύματα στην Αφρική.

Ο κ. Λε Ντριάν εξέφρασε την πεποίθηση πως όλοι οι εταίροι θα συνδράμουν τη Γαλλία «όπως μπορούν», τη στιγμή που το Παρίσι στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle»
Το γάλλικο αίτημα έγινε στη βάση του Άρθρου 42-7 της Συνθήκης της Ε.Ε., το οποίο ορίζει όπως σε περίπτωση «ου ένα κράτος-μέλος είναι θύμα επίθεσης στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη θα έχουν προς αυτό την υποχρέωση να βοηθήσουν […] με όλα τα μέσα που διαθέτουν» και με βάση το Άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, ο έλληνας υπουργός Πάνος Καμμένος είπε σε δημοσιογράφους πως πλέον βρισκόμαστε σε νέα κατάσταση στην Γηραιά Ήπειρο.

Νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον της πόλης Ράκα στη Συρία, προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 10 γαλλικά μαχητικά. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση των Γάλλων με στόχο τη Ράκα σε διάστημα δυο ημερών.

Ο αριθμός των τρομοκρατών που εμπλέκονται στις επιθέσεις δεν είναι ακόμα γνωστός και δεν αποκλείεται να υπάρχουν συνεργοί που διαφεύγουν τη σύλληψη σε Γαλλία και Βέλγιο, δήλωσε το πρωί ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, προειδοποιώντας μάλιστα πως υπάρχει ακόμα κίνδυνος νέων επιθέσεων.

Ολόκληρο το Άρθρο 42 της Συνθήκης της Λισσαβόνας ΕΔΩ

πηγή: www.euractiv.gr / φωτογραφία: Andrew Fackler