Δράση κατά του εμπορίου αρχαιοτήτων του ISIS ζητούν κράτη της ΕΕ

Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία κάλεσαν χθες (8 Δεκεμβρίου) την Ευρωπαϊκή Ένωση να πατάξει την παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων που χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτούν τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Υπουργοί Πολιτισμού των τριών χωρών έγραψαν μια επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας συντονισμένα μέτρα κατά της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών θησαυρών προς όφελος της ομάδας των τζιχάντιστών.

«Παίρνοντας μέρος άμεσα ή έμμεσα μέρος στο εμπόριο των πολιτιστικών αντικειμένων από αρχαιολογικές ανασκαφές, μουσεία και βιβλιοθήκες χρηματοδοτούν τις θηριωδίες (ISIS) στην περιοχή και στην Ευρώπη», έγραψαν η Monika Gruetters, ο Dario Franceschini και ο Fleur Pellerin.

Είπαν ότι συμφώνησαν σε μια συνεδρίαση των υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ στις 24 Νοεμβρίου, στον απόηχο των επιθέσεων τον περασμένο μήνα στο Παρίσι, ότι είναι «καιρός η Ευρώπη … να λάβει πιο αποτελεσματικά μέτρα ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις στην πολιτιστική μας κληρονομιά και το εμπόριο πολιτιστικών αγαθών».

Μεταξύ των μέτρων, οι υπουργοί ζήτησαν ενιαίους κανόνες εισαγωγών και εξαγωγών της ΕΕ, πιο αξιόπιστη πιστοποίηση των εμπορεύσιμων αρχαιοτήτων και ταχεία μέσα επιστροφής των λεηλατημένων αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.

Στο έδαφος που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία, το ISIS βρίσκει πόρους χρηματοδότησής του από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, εκβιασμούς, απαγωγές για λύτρα και πώληση κλεμμένων αρχαιοτήτων.

πηγή: EurActiv με Γαλλικό Πρακτορείο

*φωτογραφία [Eusebius@Commons/Flickr]