Η τελετή απονομής βραβείου Ζαχάρωφ 2015, live από στην ιστοσελίδα του ΕΚ

Η τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2015, για την ελευθερία της σκέψης, στο ακτιβιστή και μπλόγκερ από τη Σαουδική Αραβία, Raif Badawi, πραγματοποιείται την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, στις 13.00 (ώρα Ελλάδος), στην ολομέλεια του ΕΚ, στο Στρασβούργο. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο γράφημα και παρακολουθήστε την τελετή, σε απευθείας μετάδοση, από την ιστοσελίδα του ΕΚ.

Κενή η καρέκλα του Raif BadawiΟ Raif Badawi, αντιμετώπισε την κατηγορία της αποστασίας και καταδικάστηκε τον Μάιο του 2014 σε δεκαετή φυλάκιση, 1.000 ραβδισμούς και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, αφού δημιούργησε την ιστοσελίδα “Ελεύθερο δίκτυο Φιλελεύθερων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας”, ενέργεια που θεωρήθηκε προσβολή του Ισλάμ.

Δέχθηκε τα 50 πρώτα μαστιγώματα ενώπιον ενός κραυγάζοντος πλήθους μπροστά στο τζαμί της Τζέντα τον Ιανουάριο του 2015, την πρώτη από μια σειρά μαστιγώσεων, ώστε να δεχθεί συνολικά 1 000 μαστιγώματα εντός είκοσι εβδομάδων. Οι ιατροί που τον εξέτασαν μετά τα πρώτα μαστιγώματα διαπίστωσαν τραύματα τόσο βαθιά,που έκριναν ότι δεν θα επιζούσε από άλλη μαστίγωση. Η διεθνής κατακραυγή και οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία του έχουν μέχρι στιγμής αναστείλει περαιτέρω μαστιγώσεις, αλλά η ποινή του επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιούνιο του 2015. Του έχει απαγορευθεί να χρησιμοποιεί μέσα ενημέρωσης και να ταξιδέψει στο εξωτερικό για δέκα έτη μετά την αποφυλάκισή του.
Εκτός αν του δοθεί χάρη από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας πριν από την τελετή, ο Raif Badawi, δεν θα μπορέσει να παραλάβει το βραβείο του αυτοπροσώπως την επόμενη εβδομάδα.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά, στην ιστορία του Βραβείου Ζαχάρωφ, που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μεταξύ άλλων, η Aung San Suu Kyi, που το 1990, βρισκόταν σε κατοίκων περιορισμό, κατάφερε να παραλάβει το βραβείο της αυτοπροσώπως 23 ολόκληρα χρόνια αργότερα.
Στην τελετή θα παρευρίσκονται επίσης, εκπρόσωποι και των άλλων δύο υποψηφίων για το Βραβείο Ζαχάρωφ, για το 2015.

Παρακολουθήστε την τελετή απονομής του βραβείου, σε απευθείας μετάδοση από την ιστοσελίδα του ΕΚ, από τις 13.00 (ώρα Ελλάδος και Κύπρου) ή στα μέσα κοινωνική δικτύωσης με τα with #FreeRaif and #FreeBadawi.

post-0172a

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *