Οι προσδοκίες των ευρωβουλευτών από την ολλανδική προεδρία

Περισσότερες πράξεις και λιγότερα λόγια αναμένουν τα μέλη του ΕΚ από την Ολλανδία που αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου για τους επόμενους έξι μήνες. Το προσφυγικό, το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, η βιωσιμότητα και η εσωτερική αγορά, είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ολλανδική προεδρία τους επόμενους μήνες. Οι Ολλανδοί ευρωβουλευτές μας μίλησαν για τις προσδοκίες και τους φόβους που έχουν από αυτό το εξάμηνο.

“Η ολλανδική προεδρία έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται και εσωτερικά και εξωτερικά από κρίσεις και αστάθεια. Για αυτό περιμένουμε η ολλανδική προεδρία να κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει την ενότητα της Ευρώπης. Το πιο σημαντικό είναι να αρχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία ενιαίου συστήματος ελέγχου των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα. Επίσης, αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να περιορίσει την εισροή οικονομικών μεταναστών, θα αναγκαστεί να παρέχει λιγότερη τοπική στήριξη στους πρόσφυγες, που πραγματικά χρειάζονται τη βοήθειά μας. Οι ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν χειροπιαστά αποτελέσματα στα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προεδρίας τους επόμενους έξι μήνες”, δήλωσε η Esther de Lange (ΕΛΚ).
Ο Paul Tang, από τους Σοσιαλιστές είπε ότι “τα σημερινά προβλήματα, είτε αφορούν το προσφυγικό είτε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έχουν ένα κοινό, μπορούν να καταπολεμηθούν μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμα βασιλεύει ο φόβος. Βασιζόμαστε στα εθνικά μας συμφέροντα και τελικά όλοι βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε πώς το προσφυγικό χώρισε την Ευρώπη και έκανε τους ανθρώπους να μιλούν για κλείσιμο των συνόρων. Αυτό δεν αποτελεί πρόοδο. Αυτή τη χρονιά, περιμένω από την Ολλανδία, να στρέψει την προσοχή των κρατών μελών στα κοινά συμφέροντα και αξίες. Λέξεις αλλά κυρίως πράξεις”.

“Οι υφιστάμενοι αλλά και οι νέοι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ΕΕ. Η εφαρμογή των κανόνων είναι σημαντική στους τομείς των μεταφορών, της αλιείας, το ευρώ, τη Σένγκεν, τις τράπεζες και πολλά άλλα. Μια ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν καταστροφική και για την ΕΕ και για την Ολλανδία. Η Ολλανδία θα πρέπει να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει τη Βρετανία, έναν καλό σύμμαχο, να φύγει από την ΕΕ. Επίσης, κατά την αξιολόγηση της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με το Πακιστάν, η Ολλανδία θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι το Πακιστάν σέβεται τα δικαιώματα των (θρησκευτικών) μειονοτήτων. Οι κατάχρηση των νόμων περί βλασφημίας πρέπει να σταματήσουν”, δήλωσε ο Peter van Dalen, από τους Ευρωπαίους Μεταρρυθμιστές.
Ο Hans van Baalen (Φιλελεύθεροι), με τη σειρά του δήλωσε ότι “η ολλανδική προεδρία θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς και του διεθνούς εμπορίου. Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, είναι ζωτικής σημασίας. Η οικονομική ανάπτυξη είναι η μόνη λύση σε πολλά προβλήματα της ΕΕ. Επίσης, η ολλανδική προεδρία θα πρέπει να δουλέψει πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, στις προκλήσεις που δέχεται η ζώνη Σένγκεν, στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, στην πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά και στην μάχη κατά του ΙΚ, εντός και εκτός Συρίας. Ο αποτελεσματικός έλεγχος των ευρωπαϊκών συνόρων είναι απαραίτητος για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της ΕΕ, προκειμένου να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να διαχειριστούμε το προσφυγικό”.

Η Anja Hazekamp (Ευρωπαϊκή Αριστερά), είπε ότι περιμένει από την ολλανδική προεδρία να είναι προσηλωμένη στο να καταστεί ο πλανήτης βιώσιμος. “Αυτό περιλαμβάνει το να στραφεί η προσοχή στα ζώα, στη φύση και στο περιβάλλον. Ο χρόνος μεταφοράς των ζώων πρέπει να μειωθεί δραστικά. Σημαντικά ζητήματα για το 2016 είναι επίσης, το τέλος της υπεραλίευσης, ο σεβασμός των κανόνων της φύσης και απαγόρευση ουσιών που προκαλούν ορμονικές διαταραχές. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς περιμένουμε από την Ολλανδία να διατηρήσει τις αξίες της ανεκτικότητας, της συμπόνια και της βιωσιμότητας. Επίσης, η προστασία της ιδιωτικότητας και των ελευθεριών θα πρέπει να προστατευθούν και να μην θυσιαστούν με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας¨.
“Η προεδρία προσφέρει την ευκαιρία στην Ολλανδία να αναδείξει τον καθοδηγητικό της ρόλο. Αναλαμβάνοντας τα ηνία της ΕΕ, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ευρωπαϊκής προσέγγισης στο προσφυγικό, στην κλιματική αλλαγή, στη φοροδιαφυγή και σε άλλες σημαντικές προκλήσεις, που μέχρι σήμερα η πρόοδος είναι πολύ αργή. Ωστόσο, η Ολλανδία εξακολουθεί να υστερεί στο ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν δείχνει συμπόνια στους πρόσφυγες και είναι γνωστή ως φορολογικός παράδεισος. Η προεδρία αποτελεί ευκαιρία για να αλλάξουν αυτά¨, είπε ο Bas Eickhout (Πράσινοι).

Τέλος, ο Marcel de Graaff (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας), δήλωσε ότι δεν περιμένει τίποτα από την ολλανδική προεδρία. “Αυτή η κυβέρνηση είναι καταστροφική για την Ολλανδία αλλά είναι πολύ καλή στο να ακολουθεί τις διαταγές που έρχονται από τις Βρυξέλλες. Ο Rutte θα χορέψει στου ρυθμούς του Γιουνκέρ και θα συνεχίσει να καταστρέφει την Ολλανδία. Μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της Ολλανδίας, θα είχε ήδη κλείσει τα σύνορα και θα κλείδωνε απο έξω όσους Ολλανδούς πολίτες επέστρεφαν από τη Συρία. Πρέπει να βγούμε από την ΕΕ, το ευρώ και σίγουρα από τη ζώνη Σένγκεν. Αυτό δεν θα συμβεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Rutte. Ντροπή”, είπε.