ΕΕ: Μόνο με ετικέτα τα προϊόντα από τους ισραηλινούς εποικισμούς, οργή στο Τελ Αβίβ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε τη Δευτέρα (18 Ιανουαρίου) τη θέση της ότι τα προϊόντα που κατασκευάζονται σε ισραηλινούς εποικισμούς, πρέπει να φέρουν σαφή σήμανση στην Ευρώπη, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις με το Ισραήλ για το ζήτημα αυτό, αλλά τόνισε ότι το μπλοκ αντιτίθεται σε κάθε μποϊκοτάζ του εβραϊκού κράτους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δήλωσαν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις ετικέτες για αγροτικά και άλλα προϊόντα, τα οποία αποκαλύφθηκαν το Νοέμβριο και χαρακτηρίστικαν ως «διακρίσεις» από το Ισραήλ, συμβαδίζουν με τη νομοθεσία της ΕΕ και δεν σηματοδοτούν μια αλλαγή στην αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ισραηλινούς οικισμούς.

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν δεσμευτεί να εξασφαλίζουν συνεχή, πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ και στις διμερείς ρυθμίσεις που εφαρμόζονται στα προϊόντα από τους εποικισμούς», τόνισαν οι υπουργοί.

Οι υπουργοί επανέλαβαν τη θέση της ΕΕ ότι τα εδάφη που έχει καταλάβει το Ισραήλ από το 1967 – συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν – δεν αποτελούν μέρος των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Ισραήλ.

Ως εκ τούτου, τα αγαθά που προέρχονται από τους εποικισμούς δεν μπορούν να φέρουν την ένδειξη “Made in Israel” και θα πρέπει να επισημαίνονται ως προερχόμενα από εποικισμούς, το οποίο η ΕΕ θεωρεί παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου.

Μετά τη δημοσίευση των κατευθυντήριων γραμμών, το Ισραήλ ανέστειλε την επαφή με φορείς της ΕΕ που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές προσπάθειες με τους Παλαιστίνιους, αν και η κυβέρνηση λέει ότι οι διμερείς σχέσεις με όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ είναι ισχυρές.

>>Διαβάστε: Το Ισραήλ διακόπτει “εν μέρει” τις διπλωματικές επαφές με τα ευρωπαϊκά όργανα

Αυτή η κίνηση φαίνεται να αντανακλά την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναν πιο ενεργό ρόλο στην αναζήτηση της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, σύμφωνα με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini.

Επίσης, έρχεται σε μια περίοδο μεγάλης έντασης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, με τις επιθέσεις από Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς εν μέρει να τροφοδοτούνται από την κατοχή και την ανάπτυξη των εποικισμών.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε σε απάντηση στη δήλωση τη Δευτέρα ότι η ΕΕ να φέρεται στο Ισραήλ με διπλά πρότυπα, ενώ αγνοείται ο Παλαιστινιακός ρόλο στο αδιέξοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης χαιρέτισε τη δήλωση της ΕΕ και απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατηγόρησαν και τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών βίας, καταδικάζοντας τις δολοφονίες από όλες τις πλευρές και προτρέποντας τους Ισραηλινούς να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια.

«Τα μέτρα ασφαλείας από μόνα τηου δεν μπορούν να σταματήσουν τον κύκλο της βίας», δήλωσαν οι υπουργοί, καλώντας για «μια ριζική αλλαγή της πολιτικής από το Ισραήλ όσον αφορά στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

EurActiv με Reuters

*φωτογραφία [Maailma.net/Flickr]