Η επίλυση της προσφυγικής κρίσης βασική προτεραιότητα για την ολλανδική προεδρία

«Πρέπει να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα και να βεβαιωθούμε ότι αυτά είναι ορατά προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον αυξανόμενο σκεπτικισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. (..) Η τήρηση των υποσχέσεων και των συμφωνιών θα πρέπει να είναι η νέα νόρμα στην Ευρώπη. Μία συμφωνία είναι μία συμφωνία», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε στη σημερινή συζήτηση για την έναρξη της νέας εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου.

Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Ο κ. Ρούτε δήλωσε ότι οι συμφωνίες με την Τουρκία πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Υπογράμμισε την ανάγκη να καταστούν ασφαλείς οι συνθήκες υποδοχής των προσφύγων, να τεθούν υπό έλεγχο τα εξωτερικά σύνορα, ειδικά στην Ελλάδα, να λειτουργήσουν τα σημεία υποδοχής «hotspots» και να επιλυθεί το ζήτημα της ορθής καταγραφής των προσφύγων. «Οι τρέχοντες αριθμοί δείχνουν ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Μας τελειώνει ο χρόνος.

Χρειαζόμαστε μια μεγάλη μείωση των προσφυγικών ροών μέσα στις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες», συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Μεταξύ των άλλων προτεραιοτήτων της προεδρίας είναι και η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, η ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρωζώνη, η πλήρης εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της ενιαίας αγοράς, καθώς και η απλοποίηση «του υπερβολικού αριθμού ρυθμίσεων που περιορίζουν τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις».

www.epixeiro.gr