Κομισιόν: 60% των μεταναστών πρέπει να επιστρέψουν-Ανοιχτή σε αναστολή της Σένγκεν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα (26 Ιανουαρίου) ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε αναστολή της ζώνης Σένγκεν για μέχρι δύο χρόνια, και ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των μεταναστών που εισήλθαν στην ΕΕ το Δεκέμβριο δεν ήταν επιλέξιμοι για άσυλο, διότι δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Η προσφυγική κρίση ενέπνευσε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους μέσα στη ζώνη Σένγκεν. Η Σουηδία, η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία έχουν θεσπίσει ελέγχους στα σύνορα. Η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει το ίδιο.

Τη Δευτέρα (25 Ιανουαρίου), οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συνατήθηκαν στο Άμστερνταμ και κάλεσαν την Επιτροπή να παρατείνει το χρονικό όριο που επιτρέπεται στις χώρες να αναστείλουν την Σένγκεν.

Το άρθρο 26 δηλαδή της Συνθήκης Σένγκεν θα μπορούσε να ανασταλεί για μέχρι και 2 χρόνια.

Σήμερα, η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν νομίζει ότι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να δικαιολογηθεί αυτή η παράταση. Αλλά, είπε ότι επιδιώκει επιλογές που είναι διαθέσιμες στο άρθρο 26 της Σένγκεν.

«Γνωρίζουμε ότι οι μεταναστευτικές ροές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σύντομα και οι αλλαγές του καιρού είναι ακόμη πιθανό να αυξηθούν. Έτσι, αν δεν αλλάξει η κατάσταση θα μπορούσαν πράγματι να υπάρξει αιτιολογία στο όνομα της δημόσιας τάξης και για λόγους ασφαλείας να διατηρηθούν οι εσωτερικοί έλεγχοι όσο δεν τα εξωτερικά σύνορα δεν ελέγχονται αποτελεσματικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Natasha Bertaud.

Αναφερόμενη στα ποσοστά των μεταναστών του Δεκεμβρίου, είπε ότι βάσει της Frontex το ποσοστό των ατόμων που δεν δικαιούνται άσυλο έχει ξεπεράσει το 60%.

www.euractiv.gr / photo: reuters