Μπορούμε να ταΐσουμε τον κόσμο και να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή;

Ο βασικός σκοπός της γεωργίας είναι να προσφέρει τροφή στην ανθρωπότητα. Αλλά η πραγματικότητα της σύγχρονης γεωργίας είναι συχνά αρκετά διαφορετική, και αυτό κοστίζει ακριβά στον πλανήτη.

Οι εύφορες πεδιάδες της Ευρώπης παράγουν μια άφθονη σοδειά δημητριακών, μερικά από τα οποία καταλήγουν ως ψωμί ή ζυμαρικά. Αλλά ένα μεγάλο μέρος της, επίσης, χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων: ο αραβόσιτος παρέχει πρωτεΐνες για τα βοοειδή, και το κριθάρι, όταν δεν χρησιμοποιείται για να κάνει μπύρα, εξάγεται να ταΐσει τα πρόβατα στη Σαουδική Αραβία. Και ένα στα δέκα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα τρέχει τώρα με βιοντίζελ από ελαιοκράμβη.

Η ποικιλία των διαφορετικών σκοπών που επιδιώκουν οι σύγχρονοι αγρότες έχει προκαλέσει μια αύξηση κατά δέκα φορές τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του τομέα. Η γεωργία αντιπροσωπεύει σήμερα το ένα τέταρτο του φυσικού αερίου του θερμοκηπίου του πλανήτη (GHG), καθιστώντας την ένα από τις πιο υψηλές δραστηριότητες έντασης άνθρακα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), οι εκπομπές άνθρακα από τη γεωργία έχουν διπλασιαστεί σε μόλις πέντε χρόνια, κυρίως λόγω των αυξήσεων στην κτηνοτροφία και το μεθάνιο που εκπέμπουν τα ζώα αυτά.

Τα πεπτικά αέρια που παράγονται από τα 80 δισεκατομμύρια ζώα της κτηνοτροφίας στον κόσμο ευθύνονται για το 40% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του τομέα. Το μεθάνιο είναι 25 φορές ισχυρό ως αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Ενώ η έκρηξη του αποτυπώματος άνθρακα της γεωργίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή κρέατος και στην αύξηση της ζήτησης για προϊόντα με βάση το κρέας, οι επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Το ξερίζωμα των δασών και η καταστροφή των υγρών ζωνών του κόσμου, οι οποίες είναι φυσικές δεξαμενές άνθρακα, είναι επίσης σημαντικοί συνεισφέροντες στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου.

Οι εκκλήσεις προς τους αγρότες να αλλάξουν αυτή την ανησυχητική και καταστροφική πορεία συνήθως αγνοούνται. Η γεωργία συζητήθηκε πολύ λίγο στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα COP21 στο Παρίσι. Πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα, και σημειώνουμε σταδιακή πρόοδο».

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Επιτροπής το 2013 για μια πιο πράσινη Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), τέθηκε σε εφαρμογή ένα σύστημα bonus και ποινών για να ενθαρρύνει τους αγρότες να διατηρήσουν διαχωριστικούς φράχτες και να καταναλώνουν λιγότερο νερό. Αλλά το πρόγραμμα αγνοεί την ιδέα του περιορισμού της κτηνοτροφίας βοοειδών.

Η ρυθμιστική απάντηση της ΕΕ, η οποία αποφάσισε πρόσφατα να μην περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την κτηνοτροφία, εμφανίζεται αδύναμη. Αλλά για τον Pascal Canfin, διευθυντή της WWF Γαλλίας, μια άλλη προσέγγιση για την αλλαγή των γεωργικών πρακτικών είναι δυνατή.

«Πρέπει να στοχεύσουμε στις καταναλωτικές συνήθειες ενθαρρύνοντας τις τοπικές κοινότητες να επιλέγουν πιστοποιημένο φοινικέλαιο, για παράδειγμα, ή να πηγαίνουμε απευθείας προς τους καταναλωτές, προωθώντας πιάτα για χορτοφάγους: Δεν μπορεί ο καθένας να γίνει χορτοφάγος μέσα σε μια νύχτα, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο κρέας», είπε.

Η γεωργία είναι υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών CO2 σε όλη την ΕΕ, αλλά με μεγάλες διακυμάνσεις από τη μία χώρα στην άλλη: στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, η γεωργία είναι υπεύθυνη για το 30% των εκπομπών CO2.

Η ΚΓΠ αναμένεται να έχει ακόμη ακόμη μια μεταρρύθμιση το 2020, όταν ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να συνδεθεί με την γεωργία.

Aline Robert, EurActiv Γαλλίας

*φωτογραφία   [Jennifer C./Flickr]