Εννέα πόλεις διεκδικούν τον τίτλο “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2016”

Την “Πρωτεύουσα Καινοτομίας” για το 2016 αναζητά η Ευρώπη, με εννέα πόλεις να έχουν μπει στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση του τίτλου.

Τη short list των πόλεων, που διεκδικούν τον τίτλο της “Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας 2016”, απαρτίζουν το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, το Αϊντχόφεν, η Γλασκόβη, το Μιλάνο, η Οξφόρδη, το Παρίσι, το Τορίνο και η Βιέννη.

Οι εννέα φιναλίστ προκρίθηκαν μεταξύ 36 συνολικά ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες μπήκαν αρχικά στην κούρσα της διεκδίκησης του τίτλου.

Με τη φετινή διοργάνωση, η Ευρώπη αναζητά την πόλη, που χτίζει το πιο καινοτόμο οικοσύστημα, συνδέοντας μέσω της ψηφιακής οδού πολίτες, δημόσιους οργανισμούς, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις. Οι συμμετέχουσες πόλεις οφείλουν να καταθέσουν προτάσεις για την ανάπτυξη ενός συνολικού οικοσυστήματος καινοτομίας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων τους.

Προϋπόθεση για να πάρει μια πόλη, μέρος στον διαγωνισμό, είναι να βρίσκεται σε χώρα μέλος, που συμμετέχει στο πρόγραμμα Horizon 2020 και να έχει περισσότερους από 100.000 κατοίκους.

Η νικήτρια πόλη θα λάβει χρηματικό έπαθλο €950.000, ενώ σε εκείνες που θα καταλάβουν τη δεύτερη και τρίτη θέση θα δοθούν κεφάλαια €100.000 και €50.000 αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι τα ονόματα των τριών νικητών θα αναδειχθούν τον Απρίλιο του 2016.

Ο θεσμός

Το θεσμό “European Capital of Innovation” εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα αστικά κέντρα της Ευρώπης, που κάνουν πρωταθλητισμό στην καινοτομία, υποστηρίζοντας σχετικές δράσεις. Πρώτη νικήτρια του θεσμού αναδείχθηκε, τότε, η πόλη της Βαρκελώνης.

Τα χαρακτηριστικά, που αναγνώρισαν και επιβράβευσαν οι διοργανωτές στις εννέα πόλεις, οι οποίες έχουν μπει στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση του τίτλου, αφορούν:

Άμστερνταμ: εφαρμόζει μια bottom up προσέγγιση όσον αφορά την “έξυπνη” ανάπτυξη, τις νεοφυείς εταιρείες, την “έξυπνη” διαβίωση και την ψηφιακή κοινωνική καινοτομία.

Βερολίνο: λειτουργεί ως ένα ζωντανό αστικό εργαστήριο, όπου μπορούν να δοκιμαστούν καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας.

Γλασκόβη: αντιγράφει και εφαρμόζει καινοτόμα μοντέλα, τα οποία στηρίζονται σε συμπράξεις βιομηχανίας, επιστήμης και κοινωνίας.

Μιλάνο: ενισχύει την κοινωνική ένταξη και μια σειρά εναλλακτικών μοντέλων στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών, με σκοπό τη δημιουργία ευκαιριών για εξεύρεση θέσεων εργασίας.

Οξφόρδη: διαμοιράζει με “ανοιχτό” τρόπο τον πλούτο της γνώσης μεταξύ των παγκοσμίως εγνωσμένων καινοτόμων οικοσυστημάτων της.

Παρίσι: βασίζει τη στρατηγική του στην ανοιχτή καινοτομία, τη συνδεσιμότητα και την εφευρετικότητα, με στόχο να καταστεί παγκόσμιος κόμβος για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τορίνο: ακολουθεί ανοιχτά πρότυπα καινοτομίας, στηρίζοντας κοινωνικά καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και για τη δημιουργία νέων ευκαιριών αγοράς στην αστική καινοτομία.

Βιέννη: εφαρμόζει στρατηγικές στην καινοτομία και στον τομέα των ΤΠΕ, που στηρίζονται σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

www.epixeiro.gr