ΕΕ: Υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες για τα παιδιά με γάλα και φρούτα στα σχολεία

Τα παιδιά στην ΕΕ θα επωφεληθούν σύντομα από ένα καλύτερα χρηματοδοτούμενο καθεστώς προώθησης κατανάλωσης γάλακτος, φρούτων και λαχανικών στα σχολεία και θα διδάσκονται καλύτερα για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.

Ο νέος κανονισμός που έχει ανεπισήμως συμφωνηθεί με το Συμβούλιο και εγκρίθηκε από το ΕΚ την Τρίτη θα συγχωνεύσει τα μέχρι σήμερα ξεχωριστά καθεστώτα προώθησης κατανάλωσης γάλακτος και φρούτων στα σχολεία και θα αυξήσει τον ετήσιο προϋπολογισμό τους κατά 20 εκατ. ευρώ.

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βάζει τα θεμέλια για μια καλή υγεία, ωστόσο η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στην ΕΕ έχει μειωθεί. Γι ‘αυτόν ακριβώς το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχύσουμε το καθεστώς προώθησης κατανάλωσης γάλακτος, φρούτων και λαχανικών στα σχολεία με την αύξηση του προϋπολογισμού του και την καλύτερη εκπαίδευση γύρω από την υγιεινή διατροφή. Το Κοινοβούλιο εξασφάλισε επίσης τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του προγράμματος, εμποδίζοντας τα κράτη μέλη να προχωρούν μονομερώς σε περικοπές του προϋπολογισμού του ή να αλλάζουν τα κριτήρια για την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων“, δήλωσε ο εισηγητής και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, Marc Tarabella (Σοσιαλιστές, Βέλγιο).

Περισσότερα μαθήματα για την υγιεινή διατροφή και πιο δίκαιη χρηματοδότηση

Τα κράτη μέλη που συμμετέχουν σε αυτό το εθελοντικό καθεστώς ενισχύσεων θα πρέπει να προωθούν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τα τοπικά τρόφιμα, τη βιολογική γεωργία και τον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων. Τα παιδιά χρειάζεται, επίσης, να γνωρίσουν τις πρακτικές της γεωργίας, μέσω π.χ. εκπαιδευτικών επισκέψεων σε αγροκτήματα.

Το Κοινοβούλιο εισηγήθηκε ένα επιπλέον ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ ετησίως για τα εκπαιδευτικά μέτρα και τη χρηματοδότηση της διανομής των γαλακτοκομικών προϊόντων εξασφαλίζοντας έτσι ετήσια χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ για το γάλα στα σχολεία και 150 εκατ. ευρώ για τα οπωροκηπευτικά.

Οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν επίσης την πιο δίκαιη κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων μεταξύ των κρατών μελών, θέτοντας δύο βασικά κριτήρια για το μηχανισμό (αριθμός παιδιών ηλικίας 6 έως 10 ετών στο εν λόγω κράτος μέλος και βαθμός ανάπτυξης της περιοχής/περιφέρειας εντός του κράτους μέλους). Θα ληφθούν υπόψη τα προηγούμενα επίπεδα χρηματοδότησης και θα συμπληρωθούν με ένα νέο, ελάχιστο ετήσιο ποσό ευρωπαϊκής ενίσχυσης για κάθε παιδί.

Υγιεινές διατροφικές επιλογές

Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν τον κατάλογο των προϊόντων που θα μπορούν να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Πιο συγκεκριμένα:

  • Θα δίνεται προτεραιότητα σε φρέσκα και τοπικά προϊόντα σε αντίθεση με τα μεταποιημένα τρόφιμα, όπως σούπες, κομπόστες, χυμοί, γιαούρτια και τυριά. Τα τρόφιμα αυτά θα δίνονται μόνο συμπληρωματικά με τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και το γάλα ή το γάλα χωρίς λακτόζη.
  • Θα αποκλείεται η προσθήκη γλυκαντικών ουσιών και ενισχυτικών τεχνητών αρωματικών ουσιών. Η διανομή προϊόντων με προσθήκη περιορισμένης ποσότητας ζάχαρης, αλατιού και λίπους θα μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ μόνο κατ’ εξαίρεση και υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν την έγκριση από τις εθνικές υγειονομικές αρχές.

www.epixeiro.gr