Είστε τελειόφοιτοι σχολών θετικών επιστημών και θέλετε να βρείτε τη δουλειά που σας ταιριάζει;

Ονειρεύεστε μια θέση στον επιστημονικό ή τον τεχνολογικό κλάδο; Στο Ηνωμένο Βασίλειο η έλλειψη δεξιοτήτων στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών έχει οδηγήσει τη σχετική ζήτηση σε πρωτοφανή επίπεδα. Το κενό δεξιοτήτων στους συγκεκριμένους κλάδους είναι ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρει μια σταδιοδρομία στον τομέα των θετικών επιστημών, μπορείτε να αντλήσετε πολύτιμες συμβουλές από τη ζωντανή συζήτηση που διοργανώθηκε από την εφημερίδα Guardian.

Στους εμπειρογνώμονες που ήταν διαθέσιμοι για ζωντανή συζήτηση συγκαταλέγονται η Harriet Lawrence, ειδικευμένη σε θέματα προσλήψεων στον τομέα της ακουολογίας και σύμβουλος σταδιοδρομίας, η δρ Karen Masters, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Κοσμολογίας και Βαρύτητας του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ και η Gill Collinson, επικεφαλής του οργανισμού National Stem Centre ο οποίος υποστηρίζει τη μάθηση στον τομέα των εφαρμοσμένων επιστημών.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο δρ Charlie Ball, επικεφαλής του τμήματος ερευνών σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης στον οργανισμό Prospects, σύμφωνα με τον οποίο «Οι απόφοιτοι σχολών θετικών επιστημών διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα χρήσιμων δεξιοτήτων οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν σε πολλαπλούς τομείς. Άλλωστε, συχνά το δύσκολο δεν είναι να αποκτηθούν αυτές οι δεξιότητες όσο το να προβληθούν με τρόπο ελκυστικό για τους εργοδότες».

Συμφωνείτε; Βρείτε στη συνέχεια ορισμένες πρακτικές συμβουλές που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες.

Δεν έχετε πάρει πτυχίο; Οι πόρτες είναι ακόμη ανοιχτές

Εάν αναρωτιέστε τι θα κάνετε επειδή δεν έχετε πάρει το πτυχίο σας, μην ανησυχείτε! Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό οργανισμό Forensic Outreach υπάρχουν επαγγέλματα στον κλάδο της εγκληματολογίας, καθώς και θέσεις μαθητείας σε εγκληματολογικά εργαστήρια που δεν απαιτούν πτυχίο.

Στην αναζήτηση θέσεων μαθητείας ή πρακτικής άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει η σελίδαDrop’pin@EURES. Ευκαιρίες μαθητείας ή πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό για νέους μπορείτε να βρείτε και μέσω της πρωτοβουλίας Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES.

Δεν έχετε ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές σας και ανησυχείτε για το πώς θα αποκτήσετε εργασιακή πείρα;

Δεν είστε σίγουροι τι κατεύθυνση να ακολουθήσετε όταν αποφοιτήσετε; Μάθετε εάν το πανεπιστήμιό σας έχει γραφείο διασύνδεσης και αναζητήστε ευκαιρίες θερινής απασχόλησης. Εάν ξεκινήσετε έγκαιρα, μπορείτε κάθε καλοκαίρι να εργάζεστε σε διαφορετικό τομέα για να δείτε τι σας ενδιαφέρει περισσότερο. Ορισμένες θέσεις μπορεί μάλιστα να είναι έμμισθες!

Υπάρχουν κάποιες βασικές δεξιότητες στις οποίες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση οι εργοδότες για να προσλάβουν αποφοίτους σχολών θετικών επιστημών;

Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η ικανότητα ενός υποψηφίου να εξηγεί επιστημονικές έννοιες σε μη ειδικούς είναι βασικό προσόν. «Το στερεότυπο του επιστήμονα που κάθεται πίσω από έναν υπολογιστή ή έναν πάγκο εργαστηρίου και δεν μιλάει σε κανέναν δεν ισχύει σήμερα στους περισσότερους κλάδους. Για τον λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία τόσο η ικανότητα επικοινωνίας όσο και η εξάσκησή της στην πράξη», επισημαίνει η δρ Masters.

Κάντε παρουσιάσεις, γράψτε για την πανεπιστημιακή εφημερίδα, αν υπάρχει, και δώστε εθελοντικά ομιλίες σε σχολεία σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών σας. «Εκμεταλλευθείτε κάθε ευκαιρία για να δείξετε ότι μπορείτε να μεταδίδετε ιδέες και πληροφορίες. Μια τέτοια κίνηση θα αποδειχθεί πολύτιμη για τη μελλοντική σας σταδιοδρομία», εξηγεί ο δρ Ball.

Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η ενασχόλησή σας με εξωακαδημαϊκές δραστηριότητες μπορεί να κάνει το βιογραφικό σας να ξεχωρίσει. Σύμφωνα με την Gill Collinson, «Ας υποθέσουμε ότι κάνετε αίτηση για τη θέση του ηλεκτρολόγου μηχανικού. Σας αρέσει να επιδιορθώνετε πράγματα στο σπίτι ή έχετε κάποιο χόμπι σχετικό με το επάγγελμα του μηχανικού; Εξυπακούεται ότι οι περισσότεροι εργοδότες αναζητούν ανθρώπους με θεωρητική κατάρτιση, όμως τους ενδιαφέρει εξίσου να έχουν πάθος και ενθουσιασμό!»

Εάν στη χώρα σας δεν υπάρχουν πολλές προοπτικές σταδιοδρομίας στον κλάδο των θετικών επιστημών, το EURES μπορεί να σας βοηθήσει. Με την υποστήριξη του δικτύου EURES και χάρη στις εκτεταμένες επαφές του με εργοδότες, γραφεία ευρέσεως εργασίας ή υπευθύνους πρόσληψης προσωπικού, οι σύμβουλοι EURES είναι ό,τι χρειάζεστε για να ενημερωθείτε σχετικά με ευκαιρίες στην ΕΕ και να κάνετε το πρώτο σας επαγγελματικό βήμα.

Πηγή: EURES

www.epixeiro.gr