Ευρωβουλή και Κομισιόν συζητούν για την αγορά όπλων στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταστήσει την αγορά όπλων στην ΕΕ πιο δύσκολη επικαλούμενη τις επιθέσεις στο Παρίσι ως τον κύριο παράγοντα. Ωστόσο, το Κοινοβούλιο εξέφρασε τις ανησυχίες του για το πόσο αποτελεσματική θα είναι η πρότασή της.

Μια γενική απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων, η ισχυρή ρύθμιση στα άσφιαρα όπλα, οι αυστηρότεροι κανόνες για τα μουσεία και τους συλλέκτες, καθώς και μια πιο προσεκτική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών ασφαλείας είναι μερικές από τις προτάσεις που περιέχονται σε ένα νέο πακέτο μέτρων που καταρτίστηκε από την Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Κοινοβουλίου.

Αλλά πολλοί ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι το σχέδιο είναι πολύ φιλόδοξο και ότι τα συμφέροντα των μουσείων μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο.

Την Τρίτη (15 Μαρτίου), η επιτροπή εσωτερικής αγοράς του Κοινοβουλίου συναντήθηκε για να συζητήσει την πρόταση και να ακούσει εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

Ωστόσο η πρόταση έγινε δεκτή με λίγο ενθουσιασμό από τους συνέδρους, καθώς πιστεύουν ότι ο επίσημος στόχος της Επιτροπής για την καταπολέμηση των τρομοκρατών και εγκληματιών δεν θα ικανοποιηθεί.

«Αυτή η πρόταση δεν είναι απάντηση στις τρομοκρατικές πράξεις», είπε ο Othmar Karas (ΕΛΚ). Αντ ‘αυτού, θεωρούν ότι απλώς περιορίζει την αγορά των νόμιμων όπλων περισσότερο, αντί να εστιάζει στη μαύρη αγορά. «Δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα μεταξύ των νόμιμων κατόχων», πρόσθεσε.

Κεντρικό σημείο της μεταρρύθμισης είναι τα όπλα που προηγουμένως ήταν πλήρως λειτουργικά, αλλά έχουν απενεργοποιηθεί. Τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικά κριτήρια σχετικά με το τι κάνει και δεν κάνει ένα απενεργοποιημένο όπλο, ένα νομικό κενό το οποίο πολλοί εγκληματίες έχουν αξιοποιήσει, προκειμένου να εισάγουν όπλα που έχουν μόνο επιφανειακά τροποποιηθεί για να εμφανίζονται ως μη λειτουργικά.

Ο νέος κανονισμός έχει ως στόχο να καλύψει αυτό το κενό. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Jean-Claude Juncker, δήλωσε ότι τα διαφορετικά κριτήρια ανά κράτος μέλος θα πρέπει να εναρμονιστούν και τα παλιά όπλα να «απενεργοποιηθούν μόνιμα».

Το αν αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως μια ουσιαστική απάντηση στις επιθέσεις του Παρισιού εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό προς συζήτηση. Πρώτον, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις τον Ιανουάριο και το Νοέμβριο ήταν δήθεν απενεργοποιημένα όπλα ή όπλα που είχαν εισαχθεί λαθραία στην ΕΕ από ζώνες πολέμου.

Δεύτερον, δεν υπάρχουν ακόμη ισχυρές αποδείξεις ότι τα κοινά πρότυπα σχετικά με την απενεργοποίηση θα κάνουν κάτι για να περιορίσουν την πώληση των παράνομων πυροβόλων όπλων. Ακόμα κι αν ζωτικής σημασίας μέρη ενός όπλου είναι κατεστραμμένα ή πολύ παλιά, εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα αγοράς καινούργιων εξαρτημάτων στη μαύρη αγορά.

Η συζήτηση, κατ ‘ουσίαν, πηγάζει πίσω από το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές δεν βλέπουν το νόμιμο εμπόριο όπλων ως πρόβλημα, αλλά επικεντρώνονται στην παράνομη κυκλοφορία όπλων εντός του χώρου Σένγκεν, και θεωρούν ότι αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα.

Το Κοινοβούλιο προτίθεται να παρουσιάσει τη δική του έκθεση για τον έλεγχο των όπλων και τον τρόπο για την αποτελεσματική καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου όπλων στην ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

EurActiv Γερμανίας- Daniel Mützel

*φωτογραφία [LASZLO ILYES/Flickr]