Σένγεν: αποκατάσταση της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών συζητά για τη νέα προτεινόμενη στρατηγική για την αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου. Με τις προσπάθειες για ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ να εντείνονται και μετά τη συμφωνία με την Τουρκία στη Σύνοδο της 17ης και 18ης Μαρτίου, η Επιτροπή θέλει να σταματήσει τους συνοριακούς ελέγχους που έχουν επιβάλλει πολλά κ-μ την ζώνης Σένγκεν, το συντομότερο.

Στις 4 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το χάρτη για την αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν, που συμπεριλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων αλλά και του συστήματος ασύλου.

Αυτή ήταν η απάντηση σε πολλά κράτη μέλη που αποφάσισαν να επαναφέρουν ελέγχους στα σύνορά τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση αλλά και τις τρομοκρατικές απειλές. Οι χώρες που σήμερα έχουν επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών συζητά με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη Δευτέρα τη στρατηγική της Επιτροπής μέρος της οποίας είναι και η αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν.

Στο μεταξύ, το ΕΚ εργάζεται πάνω στις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στις 16 Μαρτίου, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών υιοθέτησε έκθεση στην οποία καλεί για τη δημιουργία κεντρικού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, με εθνικές ποσοστώσεις. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η δημιουργία νέου συστήματος, που θα διασφαλίζει την ισότητα και την κοινή ευθύνη, την αλληλεγγύη και τη γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων.

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Μαρτίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν με την Τουρκία ότι κάθε παράνομος μετανάστης που θα φτάνει στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφετε στη Τουρκία, ενώ για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα έρχεται στην ΕΕ από την Τουρκία.

Κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, τόνισε ότι καμία συμφωνία με την Τουρκία δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου. Κάλεσε για αναμόρφωση των υφιστάμενων κανόνων και τη δημιουργία ευρωπαϊκού λιμενικού και συνοριοφυλάκων, στα πρότυπα της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.