Κομισιόν: Προτάσεις για αναμόρφωση του Δουβλίνου εντός της εβδομάδας

Η ΕΕ θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα τα σχέδια για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου μετά από μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό. Αλλά οι προτάσεις αναμένεται να προκαλέσουν νέα σειρά αντιδράσεων σε μια Ευρώπη που είναι ήδη βαθιά διχασμένη από την κρίση των προσφύγων.

Οι σημερινοί «κανόνες του Δουβλίνου» θέτουν ένα τεράστιο βάρος για τα κύρια σημεία εισόδου των μεταναστών, όπως η Ελλάδα, καθώς οι πρόσφυγες πρέπει να ζητήσουν άσυλο από την πρώτη χώρα της ΕΕ που καταφθάνουν, και θα πρέπει να επιστραφούν εκεί, αν εντοπιστούν σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ.

Το σύστημα έχει καταστεί ανενεργό μετά από την τεράστια ροή των προσφύγων στη Γερμανία με την πολιτική ανοικτών θυρών της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Αλλά η εισαγωγή ενός πιο συγκεντρωτικού συστήματος για την κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να είναι σκληρή, με πολλά κράτη να μην φαίνονται διατεθειμένα να δείξουν μεγάλη αλληλεγγύη στα κράτη που βρισκονται στην πρώτη γραμμή.

Την Τετάρτη η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια σειρά “πιθανών επιλογών” πριν από τον καθορισμό επίσημης πρότασης για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου αργότερα μέσα στο έτος.

“Το Δουβλίνο δεν σχεδιάστηκε ως μέσο αλληλεγγύης για την εξασφάλιση μιας δίκαιης ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών της”, δήλωσε τον Δεκέμβριο ο Επίτροπος ΕΕ για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

“Πρέπει να προστεθεί αυτή η διάσταση, καθώς η σημερινή άνιση κατανομή είναι σαφώς μη βιώσιμη.”

Η συντριπτική πλειοψηφία των 1.250.000 αιτούντων άσυλο που έφθσασαν στην Ευρώπη το περασμένο έτος εισήλθε στην Ελλάδα, κάνοντας το δύσκολο ταξίδι να διασχίσουν το Αιγαίο από την Τουρκία.

Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες πνίγηκαν από τις αρχές του περασμένου έτους.

Βάσει της πρόσφατης συμφωνίας, η Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει την αποστολή πίσω στην Τουρκία όλων των μεταναστών τη Δευτέρα, περιλαμβανομένων των Σύρων που διέσχισαν παράνομα το Αιγαίο.

Σε αντάλλαγμα, οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν την επανεγκατάσταση ενός Συρου πρόσφυγα από την Τουρκία για κάθε έναν που παίρνει πίσω η Άγκυρα από την Ελλάδα.

“Παρωχημένο το Δουβλίνο”

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Τουρκία ότι αναγκάζει παράνομα ομάδες Σύρων να επιστρέψουν στη χώρα τους, καταγγέλλοντας “τα μοιραία λάθη” στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Η Άγκυρα απέρριψε τους ισχυρισμούς το Σάββατο, λέγοντας ότι “δεν αντανακλούν την πραγματικότητα με κανένα τρόπο”.

Just 1,100 have been relocated so far out of that number, making a mockery of the principles of European solidarity that Avramopoulos and other European officials have invoked.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι φοβούνται πως τα σχέδια για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Δουβλίνου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ίδια μοίρα όπως το σχέδιο που εγκρίθηκε τελικά τον περασμένο Σεπτέμβριο να αναδιανείμει 160.000 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, σε όλη την ΕΕ.

Σε μόλις 1.100 έχει γίνει μέχρι τώρα επανεγκατάσταση.

Ευρωπαϊκές πηγές αποδίδουν τις καθυστερήσεις σε μια σειρά από παράγοντες: οι κυβερνήσεις προσπαθούν να εντοπίσουν τζιχαντιστές στον απόηχο των επιθέσεων του Παρισιού και των Βρυξελλών, έλλειψη στέγασης και εκπαίδευσης για τους αιτούντες άσυλο, και υλικοτεχνικά προβλήματα κατά τη ναύλωση αεροσκαφών.

Λένε ότι ορισμένες χώρες θέτουν απαράδεκτες προϋποθέσεις αρνούμενες μουσουλμάνους, μαύρους ή πολυμελείς οικογένειες, με τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης να προβαίνουν στις χειρότερες διακρίσεις για θρησκευτικούς ή φυλετικούς λόγους.

EurActiv με Γαλλικό Πρακτορείο

*φωτογραφία [Joel Schalit/Flickr]