9 Μαΐου 2016, όλοι ΜΑΖΙ για την Ημέρα της Ευρώπης!

Η Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη η οποία είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής ‘δήλωσης Σουμάν‘ το 1950. Ήταν τότε που ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν σε ομιλία του στο Παρίσι πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό. Τα κατά τόπους γραφεία της ΕΕ στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα παίρνουν μέρος σε αυτές τις εκδηλώσεις, επισκέψεις, δημόσιες συζητήσεις, συναυλίες και άλλες εορταστικές δραστηριότητες, που σκοπό έχουν να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με την ΕΕ.

Η Ημέρα της Ευρώπης είναι μια ευκαιρία για να θυμηθούμε όσα έχουμε επιτύχει και αποκτήσει σαν μέλη της ΕΕ, να προβληματιστούμε για όσα απειλούν αυτό το κεκτημένο και να αναλογιστούμε  ότι μένοντας ενωμένοι όλοι ΜΑΖΙ θα είμαστε πιο δυνατοί!

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Καλαμάτας, έρχεται τη μέρα αυτή ακόμα πιο κοντά στους πολίτες και θα βρίσκεται στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας (Πλ. Αγ. Αποστόλων και Μπενάκη) για να τους ενημερώσει, να συζητήσει μαζί τους, να ζητήσει και να καταγράψει τη γνώμη τους για την Ευρώπη που επιθυμούν και ονειρεύονται!