Όχι σε λευκή επιταγή στην Τουρκία, λένε οι ευρωβουλευτές σε συζήτηση για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, τις νομικές πτυχές της και το δημοκρατικό της έλεγχο συζήτησαν οι ευρωβουλευτές με τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Frans Timmermans και τον Ολλανδό υπουργό Μετανάστευσης Klaas Dijkhoff . Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση σχετικά με τα κριτήρια για το καθεστώς απελευθέρωσης των θεωρήσεων (βίζα).

Μερικές ομάδες υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της συμφωνίας λόγω της αδυναμίας των κρατών μελών της ΕΕ να αναλάβουν έμπρακτα την ευθύνη για την προσφυγική κρίση και να αναλάβουν δράση. Άλλοι ήταν πιο επικριτικοί, κατηγορώντας την ΕΕ για την προσπάθεια της να μεταθέσει σε άλλους τα προβλήματά της και εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των προσφύγων, την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και την έλλειψη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.

Πολλοί αμφισβήτησαν επίσης τη νομική βάση της συμφωνίας και το κατά πόσο συνάδει με το διεθνές δίκαιο, ιδίως με τη Σύμβαση της Γενεύης και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Κάποιοι απείλησαν να φέρουν τη συμφωνία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση στο Storify.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε τις παρεμβάσεις των ομιλητών μέσω των παρακάτω συνδέσμων :

Klaas DIJKHOFF (Ο Ολλανδός Υπουργός εξ ονόματος της Προεδρίας του Συμβουλίου)

Frans TIMMERMANS (Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)

Manfred WEBER (ΕΛΚ, Γερμανία)

Gianni PITTELLA (Σοσιαλιστές, Ιταλία)

Peter VAN DALEN (ΕΣΜ, Ολλανδία)

Sophie IN ‘T VELD (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία)

Marina ALBIOL GUZMÁN (Ευρ. Ενωτ. Αρ., Ισπανία)

Ska KELLER (Πράσινοι, Γερμανία)

Fabio Massimo CASTALDO (ΕΕΑΔ, Ιταλία)

Edouard FERRAND (ΕΕΕ, Γαλλία)

Σημείωση προς τους συντάκτες

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας συζητήθηκε στη σύνοδο της ολομέλειας στις 13 Απριλίου στο Στρασβούργο και στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών στις 7 Απριλίου. Στις 22 Απριλίου, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών συζήτησε το καθεστώς απελευθέρωσης των θεωρήσεων (βίζα) για την Τουρκία.