Πανευρωπαϊκή δράση “EUstaff4Refugees”

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο της δράσης “EUStaff4Refugees”, η παράδοση προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό χρηματικής επιταγής ύψους 240.000 ευρώ.

Την εκδήλωση παράδοσης προλόγισε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης.

Η επιταγή παραδόθηκε στον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Αντώνη Αυγερινό, από τον Επικεφαλής Εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας.

Το ποσό που συγκεντρώθηκε θα διατεθεί για την οικονομική υποστήριξη των δράσεων που υλοποιεί ο Ε.Ε.Σ. για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, με ιδιαίτερη έμφαση στην πολύ ευάλωτη ομάδα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας ανηλίκων σε περιοχή που θα επιλεγεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Η δράση “EUstaff4Refugees” ξεκίνησε τον περασμένοΑπρίλιο, μετά από πρωτοβουλία του προσωπικού της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα.

Πολύ γρήγορα, η πρωτοβουλία έλαβε πανευρωπαϊκό χαρακτήρα με την έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Ελεγκτικό Συνέδριο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο) στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο, στο Λουξεμβούργο και σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίοι συνέλεξαν αγαθά χρήσιμα για τους πρόσφυγες και χρήματα.

Στην δράση συμμετείχαν επίσης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EEAS), το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), καθώς και η Ελληνική Πρεσβεία στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο. Η υλοποίησή της είχε την αμέριστη στήριξη της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Kristalina Georgieva, της Αντιπροέδρου της ΕΕ και Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κ. F. Mogherini, του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων κ. Χρήστου Στυλιανίδη. Στην Αθήνα, η δράση τέθηκε υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 11 τόνοι ειδών πρώτης ανάγκης, οι οποίοι, έπειτα από υπόδειξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, παραδόθηκαν σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς (Σκαραμαγκά και Διαβατών) ενώ συγκεντρώθηκαν συνολικά 240.000ευρώ για τον ειδικό λογαριασμό υπέρ προσφύγων που έχει δημιουργήσει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

www.epixeiro.gr