Πανευρωπαϊκό σύστημα για τη χορήγηση άδειας σε μετακινήσεις χωρίς υποχρέωση βίζας προετοιμάζουν οι Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια πρόταση εμπνευσμένη από τη Γαλλία και τη Γερμανία για θέσπιση ενός «ευρωπαϊκού ESTA» σύμφωνα με το πρότυπο σύστημα των ΗΠΑ το οποίο απαιτεί οι διεθνείς ταξιδιώτες οι οποίοι δεν χρειάζονται βίζα να κάνουν αίτηση online – και να πληρώνουν 14 δολάρια – πριν την είσοδο σε μια χώρα, όπως επιβεβαιώνει η EurActiv.com.

Το νομοθετικό σχέδιο θα κατατεθεί «το φθινόπωρο», κατά πάσα πιθανότητα τον Νοέμβριο, ανέφεραν πηγές της ΕΕ στη EurActiv.

Το Παρίσι και το Βερολίνο πιέζουν για το καθεστώς, το οποίο θα εισάγει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα για τους διεθνείς ταξιδιώτες που επιθυμούν να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ.

Η πρόταση έρχεται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια μετά τις θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο και τις  μετέπειτα βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο.

Ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι το «Ευρωπαϊκό ESTA» θα ισχύει για «πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε καθεστώς θεώρησης πριν από την είσοδό τους στην ΕΕ», όπως οι πολίτες των ΗΠΑ.

Η ιδέα είχε αναφερθεί ως μέρος μιας πρωτοβουλίας για να «ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» η οποία  παρουσιάστηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας την Τρίτη (23 Αυγούστου).

Ευρωπαϊκό ESTA

Ο Καζνέβ δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα θα είναι σύμφωνο με το ηλεκτρονικό σύστημα άδειας ταξιδίου (ESTA) στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που καθορίζει την επιλεξιμότητα των επισκεπτών να ταξιδέψουν στη χώρα. Παρόμοια συστήματα υπάρχουν στον Καναδά και την Αυστραλία.

Ένα ευρωπαϊκό ESTA θα ήταν «ένας τρόπος να εξασφαλίσουμε ότι δεν παραμένουν αυτοί των οποίων η βίζα έχει λήξει», είπε η Νατάσα Μπερτό, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης.

Η ιδέα προτάθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο, όταν οι Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Φρανς Τίμερμανς παρουσίασαν μια σειρά προτάσεων για απελευθέρωση της βίζας για τη Γεωργία, την Ουκρανία, το Κοσσυφοπέδιο και την Τουρκία, μαζί με ένα σύστημα εισόδου/εξόδου.

Μπορεί να αναχθεί στο 2011, όταν η συμβουλευτική εταιρεία PWC πραγματοποίησε μια μελέτη για την Επιτροπή, παρουσιάζοντας μια σειρά πολιτικών επιλογών για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εγκατασταθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα ESTA.

«Φυσικά χαιρετίζουμε [τη γαλλο-γερμανική πρόταση]», δήλωσε η Μπερτό στη EurActiv μέσω email. «Γι’αυτό ανακοινώσαμε τον Ιούνιο ότι θα κάνουμε προτάσεις το φθινόπωρο.»

Απελευθέρωση βίζας

Νωρίτερα το Μάιο, οι Βρυξέλλες πρότειναν άρση των προϋποθέσεων για βίζα για τους Τούρκους πολίτες ως μέρος μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας επανεισδοχής η οποία επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να στέλνουν τους παράνομους μετανάστες πίσω στην Τουρκία, όταν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το καθεστώς πρόσφυγα στην Ευρώπη.

Η Γαλλία έχει επαναφέρει τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα με άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου. Οι έλεγχοι θα διατηρηθούν «για όσο διάστημα απαιτεί η απειλή», προειδοποίησε ο Καζνέβ, υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες της Σένγκεν «θα πρέπει να εξελιχθούν».

Οι υπουργοί της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν επίσης τη διοργάνωση μιας «άσκησης προσομοίωσης κρίσης» μέχρι το τέλος του έτους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για να «δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα ανάπτυξης δυνάμεων» της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, με βάση την τρέχουσα υπηρεσία Frontex.

Άλλες προτάσεις που υποβλήθηκαν από το Παρίσι και το Βερολίνο περιλαμβάνουν νέους ευρωπαϊκούς κανόνες οι οποίοι θα υποχρεώνουν τους φορείς υπηρεσιών μηνυμάτων να επιτρέπουν πρόσβαση στο κρυπτογραφημένο περιεχόμενο σε έρευνες για τρομοκρατία.

Σε μια σχετική κίνηση, οι χώρες της ΕΕ έχουν εντείνει τον συντονισμό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ονομάζεται Διαδικασία Αυτόματης Ανταλλαγής Δεδομένων, το οποίο επιτρέπει την αυτοματοποιημένη διαβίβαση των δικαστικών αρχείων μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών. «Η Φινλανδία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία αποτελούν ήδη μέρος αυτού του προγράμματος», δήλωσε ο Καζνέβ.

«Ζητάμε τώρα αυτό το έργο που λειτουργεί καλά, να επεκταθεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης».

Οι γαλλογερμανικές προτάσεις  παρουσιάστηκαν πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής στη Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου κατά την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συζητήσουν την μελλοντική πορεία της ΕΕ μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει.

www.euractiv.gr