Η περίπτωση της Apple: Το ΕΚ στηρίζει την ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράνομη ενίσχυσή της από την Ιρλανδία

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Vestager, συνάντησε κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια την Τετάρτη το απόγευμα, την ευρεία στήριξη των ευρωβουλευτών αναφορικά με την ετυμηγορία της Επιτροπής, ότι η Ιρλανδία χορήγησε στην εταιρία Apple Inc. παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα, που της επέτρεψαν να πληρώνει εδώ και αρκετά χρόνια σημαντικά λιγότερο φόρο συγκριτικά με άλλες επιχειρήσεις.

Ορισμένοι βουλευτές επέκριναν την απόφαση της Apple και της Ιρλανδίας να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης για υποχρεωτική ανάκτηση από την Ιρλανδία του ποσού των 13 δισ. ευρώ από διαφυγόντες φόρους και τόκους. Η Επίτροπος Vestager υπογράμμισε ότι η Ιρλανδία και η Apple έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, «αλλά έχουμε πάρει μια σαφή απόφαση και θα την υπερασπιστούμε στο δικαστήριο», συμπλήρωσε η ίδια.

Η Επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από τα στοιχεία των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι δημόσιες, τόνισε η ίδια αναφερόμενη στην πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για την υποχρεωτική αναφορά διαφόρων στοιχείων (αριθμός εργαζομένων, κέρδη και φόροι που καταβάλλονται) για κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται οι εταιρίες αυτές.

www.epixeiro.gr