Δαλάι Λάμα: “Είμαι ένας από τους θαυμαστές του πνεύματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”

Ο 14ος Δαλάι Λάμα επισκέφτηκε, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς και να συζητήσει με τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών. Κατά την επίσκεψή του στο Κοινοβούλιο, ο Δαλάι Λάμα εξέφρασε τον θαυμασμό του για το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή αυτή εργάζεται για το κοινό συμφέρον του λαού. “Πιστεύω ότι το πνεύμα της ΕΕ θα πρέπει τελικά να εξαπλωθεί στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο ”, δήλωσε.

“Είμαστε όλοι άνθρωποι και πρέπει να συνεργαστούμε”, είπε ο Δαλάι Λάμα και απηύθυνε έκκληση για συμπόνια, αγάπη, συγχώρεση, ανοχή, εσωτερική ειρήνη και αυτο-πειθαρχεία αντί για ανάδειξη των διαφορών μεταξύ των ανθρώπων που οδηγούν σε θρησκευτικές ή εθνικιστικές συγκρούσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΚ μετά τη συνάντησή του με τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ δήλωσε ότι “ Συζητήσαμε σε βάθος για παγκόσμια ζητήματα και για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Δαλάι Λάμα για αυτή την ειλικρινή και τόσο πλούσια πνευματικά συζήτηση.”

Ο Έλμαρ Μπρόκ (ΕΛΚ, Γερμανία) πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών του ΕΚ, καλωσορίζοντάς τον Δαλάι Λάμα είπε: “Πιστεύουμε ότι είστε ένας μεγάλος θρησκευτικός ηγέτης σε μια περίοδο πολέμων και βίας. Θα θέλαμε να ακούσουμε ένα μήνυμα ειρήνης και συμπόνιας. Αυτές είναι αξίες με τις οποίες μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε”.