Ακρόαση στο ΕΚ με τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν τα έγγραφα του Παναμά

Η εξεταστική επιτροπή του ΕΚ για τα έγγραφα του Παναμά, ξεκινάει τις εργασίες της την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, με την ακρόαση των δημοσιογράφων, μελών της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων, που θα μιλήσουν για το έργο τους σχετικά με τα αρχεία. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εργασιών της επιτροπής θα παρουσιαστεί αμέσως μετά την ακρόαση. Μπορείτε να παρακολουθήστε τη συνεδρίαση και την ακρόαση από την ιστοσελίδα του ΕΚ.

Ακρόαση και Συνέντευξη Τύπου

Η ακρόαση με τους δημοσιογράφους ξεκινάει την Τρίτη στις 10.00 (ώρα Ελλάδος). Μεταξύ άλλων, ο Frederik Obermaier από την Süddeutsche Zeitung ο Kristof Clerix από τη βέλγικη εφημερίδα Knack, θα συζητήσουν το έργο τους με τους ευρωβουλευτές. Η ακρόαση θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση από την ιστοσελίδα του ΕΚ. (πρόγραμμα).

Μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης, θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου, στις 12.30 (ώρα Ελλάδος) , με τον πρόεδρο της επιτροπής Βέρνερ Λάνγκεν (ΕΛΚ, Γερμανία) και τους εισηγητές του ΕΚ Γιέπε Κόφοντ (Σοσιαλιστές, Δανία) και Πετρ Γιέζεκ (Φιλελεύθεροι, Τσεχία). Παρακολουθήστε τη Συνέντευξη Τύπου σε απευθείας σύνδεση, εδώ.

Έγγραφα Παναμά

Πρόκειται για 11.5 εκατομμύρια έγγραφα από την δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, στον Παναμά, από την οποία διέρρευσαν πληροφορίες για περισσότερες από 214.000 offshore εταιρείες πολιτικών, επιχειρηματιών, εγκληματιών και δημοσίων προσώπων, που έκρυβαν εκεί τον πλούτο τους για να αποφύγουν το δημόσιο έλεγχο.

Τα έγγραφα διέρρευσαν αρχικά στο Γερμανό δημοσιογράφο Bastian Obermayer της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung αλλά λόγω του τεράστιου όγκου των αρχείων, η εφημερίδα ζήτησε τη βοήθεια της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων, για την επεξεργασία των δεδομένων. Τα πρώτα άρθρα δημοσιεύτηκαν στις 3 Απριλίου του 2016.

Μετά τις αποκαλύψεις το ΕΚ αποφάσισε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να αξιολογήσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων και της φοροδιαφυγής.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων, δημοσίευσε πληροφορίες για offshore εταιρείες που είναι καταχωρημένες στις Μπαχάμες. Ανάμεσα στα ονόματα που βρέθηκαν να έχουν offshore εκεί είναι και το Neelie Kroes, που αναφέρεται ως διευθύντρια offshore εταιρείας στις Μπαχάμες από το 2000 μέχρι το 2009.