Κατάργηση των τελών περιαγωγής στην ΕΕ το 2017

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ στον λόγο του για την Κατάσταση της Ένωσης, τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν σήμερα ένα αναθεωρημένο σχέδιο των κανόνων, κάτι που ήταν αναγκαίο για να αποφευχθούν οι καταχρήσεις στο πλαίσιο της κατάργησης των τελών περιαγωγής τον Ιούνιο του 2017.

Σήμερα το Σώμα των επιτρόπων συζήτησε μια νέα προσέγγιση όσον αφορά την αρχή της εύλογης χρήσης και συμφώνησε ότι δεν θα πρέπει να επιβάλλεται στους καταναλωτές κανένα όριο, ούτε στη διάρκεια ούτε στη συχνότητα, κατά τη χρήση των κινητών τους συσκευών όταν βρίσκονται σε άλλη χώρα της ΕΕ. Ταυτόχρονα, η νέα προσέγγιση προβλέπει ισχυρές διασφαλίσεις για την προστασία των παρόχων από δυνητικές καταχρήσεις.

Οι διασφαλίσεις αυτές θα βασίζονται στην αρχή της χώρας κατοικίας ή των σταθερών δεσμών που έχουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές με ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ (π.χ., συχνή και παρατεταμένη διαμονή στο κράτος μέλος του παρόχου της περιαγωγής).

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άντρους Άνσιπ, αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, δήλωσε σχετικά: «Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν με την πρότασή μας για την κατάργηση των τελών περιαγωγής για τους ταξιδιώτες στην ΕΕ. Μαζί πρέπει να διασφαλίσουμε χαμηλές τιμές για τους χρήστες σε όλη την Ευρώπη, ώστε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις νέες κινητές υπηρεσίες. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν θα αποδέχονταν τίποτα λιγότερο

Ο επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε: «Η δράση της Επιτροπής όσον αφορά τα τέλη περιαγωγής τελεσφόρησε για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Το σημερινό σχέδιο κανόνων διασφαλίζει ότι θα μπορέσουμε να καταργήσουμε τα τέλη περιαγωγής από τις 15 Ιουνίου 2017 για όλους τους καταναλωτές που ταξιδεύουν περιοδικά εντός της ΕΕ, και παράλληλα ότι οι πάροχοι θα διαθέτουν εργαλεία αποτροπής τυχόν καταχρήσεων των κανόνων

Σύμφωνα με το σχέδιο κανόνων που συζήτησε το Σώμα των επιτρόπων, οι ταξιδιώτες με κινητή συσκευή η οποία έχει κάρτα SIM του κράτους μέλους όπου κατοικούν ή με το οποίο διατηρούν σταθερούς δεσμούς, θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, με τις ίδιες χρεώσεις που ισχύουν στη χώρα τους.

Για παράδειγμα, «σταθερούς δεσμούς» με ένα άλλο κράτος μέλος έχουν οι εργαζόμενοι που ταξιδεύουν, οι απόδημοι που επισκέπτονται συχνά την πατρίδα τους ή οι φοιτητές του προγράμματος Erasmus. Οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν τις κλήσεις, την αποστολή μηνυμάτων ή τη σύνδεση με το διαδίκτυο από τις κινητές τους συσκευές με την εγχώρια τιμή και θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε άλλα τμήματα της συνδρομής τους (π.χ. μηνιαία δέσμη δεδομένων).

Οι επίτροποι θα εγκρίνουν την τελική πρόταση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2016, μετά από διαβούλευση με τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC), τα κράτη μέλη και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

www.epixeiro.gr