Τέθηκε σε λειτουργία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

Η εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας πραγματοποιείται στον συνοριακό σταθμό ελέγχου Kapitan Andreevo στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία και περιλαμβάνει παρουσίαση των οχημάτων, του εξοπλισμού και των ομάδων του νέου οργανισμού, καθώς και συνέντευξη Τύπου παρουσία του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών της Βουλγαρίας Ρουμιάνας Μπαχβάροβα, της υφυπουργού Εσωτερικών της Σλοβακίας Ντενίσας Σάκοβα του εκτελεστικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Φαμπρίτσε Λετζέρι, υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και άλλων ανώτερων αξιωματούχων.

Με βάση τα θεμέλια που έθεσε ο Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα παρακολουθεί στενά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και θα συνεργάζεται με τα κράτη μέλη, ώστε να εντοπίζονται γρήγορα και να αντιμετωπίζονται οι πιθανές απειλές για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων. Από τώρα και στο εξής, τα εξωτερικά σύνορα ενός κράτους μέλους της ΕΕ θα είναι τα εξωτερικά σύνορα όλων μας – τόσο από νομική όσο και από επιχειρησιακή άποψη. Σε λιγότερο από ένα χρόνο θεσπίσαμε ένα πλήρως λειτουργικό ευρωπαϊκό σύστημα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, κάνοντας πράξη τις αρχές της συνυπευθυνότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και της Ένωσης. Αυτή ακριβώς είναι η ευρωπαϊκή απάντηση που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα όσον αφορά την ασφάλεια και τη μετανάστευση.»

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ασκών την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε τα εξής: «Με την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα στα εξωτερικά μας σύνορα. Πρόκειται για ένα απτό αποτέλεσμα της κοινής δέσμευσης που αναλάβαμε στον οδικό χάρτη της Μπρατισλάβας, καθώς και έμπρακτη απόδειξη της ενότητας των κρατών μελών. Η ίδρυση αυτού του οργανισμού θα μας βοηθήσει να αποκαταστήσουμε τον χώρο Σένγκεν. Η Προεδρία είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και να κάνει πράξη και άλλες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του οδικού χάρτη.»

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και ΑκτοφυλακήςΦαμπρίτσε Λετζέρι, δήλωσε: «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που βλέπω τον Frontex να μετεξελίσσεται σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Ο νέος οργανισμός είναι ισχυρότερος και καλύτερα εξοπλισμένος για να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Τα καθήκοντά του είναι ευρύτερα και έχει νέες εξουσίες που θα του δώσουν τη δυνατότητα να ενεργεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ο οργανισμός θα διενεργεί δοκιμές αντοχής στα εξωτερικά σύνορα για να εντοπίζει τυχόν αδυναμίες πριν από την εκδήλωση κρίσεων. Επιπλέον, θα μπορεί να προσφέρει επιχειρησιακή στήριξη στις γειτονικές χώρες εκτός ΕΕ που ζητούν βοήθεια στα σύνορά τους και να ανταλλάσσει πληροφορίες σχετικά με διασυνοριακές εγκληματικές δραστηριότητες με εθνικές αρχές και ευρωπαϊκούς οργανισμούς με στόχο τη στήριξη των ποινικών ερευνών. Ο οργανισμός θα έχει επίσης καθοριστικό ρόλο στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης χάρη στα νέα καθήκοντα ακτοφυλακής.»

Στο πλαίσιο της νέας εντολής, διευρύνθηκαν σημαντικά ο ρόλος και οι δραστηριότητες του οργανισμού. Το μόνιμο προσωπικό του οργανισμού θα υπερδιπλασιαστεί και ο οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται τον εξοπλισμό του και να τον χρησιμοποιεί χωρίς καθυστέρηση σε επιχειρήσεις στα σύνορα. Στη διάθεση του οργανισμού θα τεθεί εφεδρεία ταχείας κινητοποίησης τουλάχιστον 1.500 συνοριοφυλάκων, καθώς και απόθεμα τεχνικού εξοπλισμού, ώστε να μην υπάρξουν ξανά ελλείψεις προσωπικού ή εξοπλισμού για τις επιχειρήσεις του οργανισμού. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα διασφαλίζει τώρα την εφαρμογή των προτύπων της Ένωσης για τη διαχείριση των συνόρων μέσω τακτικών αναλύσεων κινδύνου και υποχρεωτικών εκτιμήσεων τρωτότητας.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αποτελέσει τον «ελλείποντα κρίκο» για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν και να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλοντας στην τήρηση της δέσμευσης της Ευρώπης για την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του χώρου Σένγκεν και την άρση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα έως το τέλος του έτους, όπως ορίζεται στην ανακοίνωση «Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν – Χάρτης πορείας», που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4 Μαρτίου.

Ο νέος οργανισμός θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως μέσα στους επόμενους μήνες.

www.epixeiro.gr