Υποδειγματικοί Ευρωπαίοι και πολίτες της Ένωσης

Στο ΕΚ στις Βρυξέλλες έγιναν δεκτοί στις 12 Οκτωβρίου όσοι τιμήθηκαν φέτος με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη του Κοινοβουλίου. Από την Ελλάδα, το βραβείο απονεμήθηκε στο σύλλογο οροθετικών «Θετική Φωνή», στην κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και στον «φούρναρη της Κω» κ. Διονύσιο Αρβανιτάκη. Στην Κύπρο τιμήθηκαν οι Şener Elcil και το Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου.

Το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για το 2016, απονεμήθηκε σε συνολικά 50 άτομα απο 26 κράτη μέλη. Οι τελετές απονομής στις πρωτεύουσες πραγματοποιήθηκαν ήδη τον Μάιο του 2016 ενώ στις 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

Περισσότερα για όσους τιμήθηκαν φέτος στην Ελλάδα και την Κύπρο.

post-0343bΤο ΕΚ εκπροσώπησε η αντιπρόεδρός του, Σιλβί Γκιγιόμ, η οποία σε δήλωση της επισημαίνει ότι «απο τους ακτιβιστές που υπερασπίζονται θεμελιώδη δικαιώματα μέχρι τον απλό φούρναρη που υποδέχεται τους πρόσφυγες με υποδειγματική γενναιοδωρία, όλοι είναι άνθρωποι που κάνουν την Ευρώπη να προχωρήσει.» Όπως επίσης επεσήμανε «η Ευρώπη περνάει δύσκολες στιγμές και μερικές φορές δίνει την εντύπωση ότι διαλύεται μπροστά στα μάτια μας. Όμως οι ίδιοι οι πολίτες της δείχνουν ότι είναι ζωντανή κάνοντας τις αξίες της πράξη κάθε μέρα».

Το βραβείο θεσπίσθηκε το 2008 απο το ΕΚ για να τιμήσει όσους αγωνίζονται για την υπεράσπιση και προώθηση των αξιών που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάθε ευρωβουλευτής έχει το δικαίωμα να προτείνει ένα άτομο ή οργάνωση και στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές κάθε χώρας συντάσσουν απο κοινού κατάλογο υποψηφίων. Η τελική επιλογή γίνεται από επιτροπή μελών στις Βρυξέλλες..

Για το 2016, οι νικητές επελέγησαν την Τετάρτη 1 Ιουνίου στις Βρυξέλλες από επιτροπή υπό την προεδρία της αντιπροέδρου Σιλβί Γκιγιόμ (Σοσιαλιστής, Γαλλία) του ΕΚ . Μέλη της επιτροπής είναι: Ildikó Gallo-Pelcz (ΕΛΚ, Ουγγαρία), Anneli Jäätteemaki (Φιλελεύθεροι, Φινλανδία), Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ελλάδα) και ο Ισπανός τέως πρόεδρος του ΕΚ, Enrique Barón.