Στην ταινία «Τονι Ερντμαν» της Μάρεν Άντε, το Βραβείο Κινηματογράφου LUX 2016

Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η προσπάθεια που καταβάλει ένας πατέρας για να πλησιάσει την κόρη του αλλά και η αδίστακτη πραγματικότητα των μεγάλων πολυεθνικών, έδωσαν στην ταινία «Τονι Ερντμαν», το φετινό Βραβείο Κινηματογράφου LUX. «Ταινίες σαν αυτή, υπάρχουν χάρη στις ευρωπαϊκές και εθνικές επιχορηγήσεις», δήλωσε η σκηνοθέτης της ταινίας Μάρεν Άντε, μετά την παραλαβή του Βραβείου από τον πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει ευρωπαϊκός κινηματογράφος αλλά είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι Ευρωπαία σκηνοθέτης. Έτσι, μπορώ ταυτόχρονα να είμαι και Γερμανίδα αλλά και μέρος κάτι μεγαλύτερου», δήλωσε η Μάρεν Άντε σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ταινία

Η ταινία είναι κωμωδία και δράμα ταυτόχρονα, καθώς «υπάρχουν στιγμές που ο πατέρας γίνεται αστείος αλλά αυτό συμβαίνει επειδή είναι απελπισμένος», λέει η Μάρεν Άντε, κατά τη συνέντευξή της στη σελίδα του ΕΚ στο Facebook. Αναφέρεται στην ιστορία ενός πατέρα, ο οποίος προσπαθώντας να επανασυνδεθεί με την κόρη του, φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή της. Τα αστεία του αφενός την ενοχλούν και αφετέρου αμφισβητούν τις αξίες που κυριαρχούν στον σημερινό κόσμο των μεγάλων πολυεθνικών.

Ωστόσο, η σκηνοθέτης εξήγησε ότι στόχος της δεν ήταν να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα για την παγκοσμιοποίηση. «Μερικές φορές στέλνεις πιο δυνατό μήνυμα όταν δεν γίνεσαι επικριτικός και δεν δίνεις απαντήσεις. Για αυτό επικεντρώθηκα στην προσωπική ιστορία των πρωταγωνιστών», δήλωσε.

Η τελετή απονομής του Βραβείου

Κατά τη απονομή του Βραβείου LUX, που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς δήλωσε: «Φέτος, οι τρεις τελικές υποψήφιες ταινίες, μας θυμίζουν ότι αυτά που μας ενώνουν σαν Ευρωπαίους είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Τα τελευταία δέκα χρόνια το Βραβείο LUX έχει συμβάλλει στην προώθηση 100 ευρωπαϊκών ταινιών. Αυτό γίνεται μέσα από την καταβολή των εξόδων για τον υποτιτλισμό των τριών τελικών υποψήφιων ταινιών, σε 24 γλώσσες, ενώ η νικήτρια ταινία προσαρμόζεται και στις ανάγκες των ανθρώπων με προβλήματα όρασης και ακοής.

Η ρόλος του κοινού

Μπορεί από σήμερα να γνωρίζουμε τον νικητή που επέλεξαν οι ευρωβουλευτές, ωστόσο μένει να μάθουμε και τον νικητή που θα επιλέξετε εσείς. Οι τρεις τελικές υποψήφιες ταινίες “Με τα μάτια ανοιχτά” (À peine j’ouvre les yeux), “Eγώ ο Κολοκυθάκης” (Ma Vie de Courgette) και Τονι Ερντμαν, εξακολουθούν να προβάλλονται σε κινηματογράφους σε ολόκληρη την Ευρώπη.  Μπορείτε να ψηφίσετε για την αγαπημένη σας ταινία, συμμετέχοντας έτσι και σε κλήρωση με έπαθλο πρόσκληση στο φεστιβάλ κινηματογράφου Karlovy Vary στην Τσεχία. Ο νικητής της κλήρωσης θα ανακοινώσει επισήμως στο φεστιβάλ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του κοινού. Για να πάρετε μέρος, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα.